Foto: Shutterstock
Jūnija otrajā pusē Latvijas teātri varēja atkal atsākt uzņemt skatītājus. Izrādes beigās nu var skanēt aplausi – tiesa, publika tiek gaidīta, ievērojot stingrus drošības protokolus. Tādi ir divi – izrādi var apmeklēt vakcinēti vai Covid-19 pārslimojuši skatītāji vai arī skatītāju rindās drīkst būt nevakcinētie, taču tad kabatā jābūt negatīvam Covid-19 testam. Pirmajā gadījumā skatītāju zāle drīkst būs maksimāli piepildīta, skatītāji var aizmirst par maskām un distanci, bet otrajā – zāles piepildījums nedrīkst pārsniegt pusi, jāvalkā maskas un jāievēro distance. Ar šādiem noteikumiem izrādes drīkst apmeklēt arī bērni līdz 12 gadu vecumam.

Šie noteikumi kļuvuši par izaicinājumu teātru vadītājiem. "Delfi" jautāja, kā Latvijas teātros izdodas ievērot šos noteikumus, kā veicas ar pašu teātra darbinieku vakcināciju un kādus skatītājus viņi gaida.

Kā ikviens Latvijas iedzīvotājs, arī aktieri un citi teātra darbinieki uz vakcinācijas procesu reaģē dažādi. Vieni potējušies pie pirmās izdevības, citi nogaida, ir arī tādi, kas nav varējuši vakcinēties medicīnisku iemeslu dēļ, vēl citi gaida, kad tiks reģistrētas citu ražotāju vakcīnas. Ir arī tādi, kas pārslimojuši Covid-19 un nesteidzas, neiztrūkst arī to, kuri ir kategoriski pret vakcināciju un gaida vispārēju ierobežojumu mīkstināšanu.

Ziemā, kad apmeklētājiem teātru durvis bija slēgtas, darbs mākslas tempļos neapstājās – tapa jaunas pirmizrādes, tika izveidoti iekšējie "burbuļi", darbinieki tika testēti katru nedēļu Turklāt arī šajos apstākļos bija pa kādam saslimšanas gadījumam. Šobrīd publikai atliek vien novērtēt, kas tapis šādos apstākļos.

Lielāko daļu iestudējumu varēs noskatīties vien tie, kas ir vakcinēti pret Covid-19 vai šo slimību pārslimojuši. Vairāki teātri izvēlas šo modeli ne tikai ekonomisku iemeslu dēļ (šajā gadījumā izrādi var noskatīties neierobežots skatītāju skaits), bet arī principa pēc.

Nacionālajā teātrī – vakcinācija uz vietas teātrī

"Paldies Dievam, Nacionālajā teātrī strādā labākie aktieri, kuri paši nolēmuši vakcinēties," lepnumu neslēpj Nacionālā teātra direktors Jānis Vimba. "Godīgi, es nezinu, kā ir iespējams neatzīt šo loģisko un saprātīgo lēmumu par normālu. Mums bija ļoti maz problēmu ar vakcināciju. Es negribu nevienu aizvainot, bet tas parāda noteiktu inteliģences līmeni teātrī. Problēmas var rasties tikai ar ārštata aktieriem, kas neizbēgami pastāv katrā repertuāra teātrī," sarunā ar "Delfi" saka Vimba.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!