Foto: Armands Kaušelis

Latvijas Radio 1 ēterā sešos raidījumos izskanēs Noras Ikstenas romāna "Jaunavas mācība" audioiestudējuma pirmizrāde. To veidojusi Liepājas teātra aktrise Karīna Tatarinova, izrādē skan Liepājas teātra aktieru balsis.

Pirmizrādi iestudējums piedzīvos 2. novembra vakarā, pulksten 22.05 un skanēs ik darba dienas vakaru līdz 9. novembrim.

"Jaunavas mācība" (2001) ir trīs paaudžu sieviešu (Ārijas – Astrīdas – Asnātes) skaudrs stāsts par laikmeta griežiem Latvijā, varas maiņām, alkām un sapņiem, par piederību un atgriešanos pie saknēm.

"Kad rakstīju "Jaunavas mācību", domāju par gaismu, mūžību, mīlestību un labestību. Mana sirds priecājas, ka tieši šajā trauslajā labā un ļaunā cīņas laikā to vēlreiz pamanījis Liepājas teātris un Karīna Tatarinova, veidojot radiolasījumu "Jaunavas mācībai". Kluss un gaišs paldies," par sadarbību saka Nora Ikstena.

"Raidlugas man šķiet vēl iedarbīgākas par izrādi vai kino," uz jautājumu, kāpēc pievērsusies radio teātrim, atbild Karīna Tatarinova. "Vizuālā informācija ļoti ātri un viegli sagremojas, jo tas ir primārais, ko cilvēks ir iemācījies uztvert. Ar redzi. Audio jeb tas, ko tu dzirdi, – tur jau darbojas sintēze. Un tā unikālākā lieta – tā bilde tik un tā būs tikai un vienīgi tavējā. Tāpēc, ka tā ir tava pieredze, tas ir tas, ko tu esi redzējis, jutis, sadzīvojis, tas rezonē uz tevi tikai tā, kā var rezonēt uz tevi. Līdz ar to tu kā klausītājs esi līdzautors, un tas ir fantastiski."

Šoreiz ar Liepājas teātra aktieriem sadarbojās arī viesmākslinieki un šajā Liepājas radio teātra iestudējumā piedalās aktieri – Agnija Dreimane, Madara Botmane, Inese Kučinska, Leons Leščinskis, Sandis Pēcis, Anita Kvāla, Signe Dancīte, Regnārs Vaivars, Kaspars Kārkliņš, Armands Kaušelis, Kaspars Gods, Jorens Šteinhauers, Anda Albuže, Laura Jeruma, Inga Siliņa, Mārtiņš Kalita, Kārlis Dreiblats; kā aktrise pati piedalās arī ieraksta režisore Karīna Tatarinova. Ierakstam skaņu režiju veidojis Jānis Straume, kurš sarakstījis darbam arī oriģinālmūziku.

Ieraksts tapis Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas ierakstu studijā, savukārt visu darba procesu fotogrāfijās iemūžinājis Armands Kaušelis.

Atgādinām, ka 2020. gadā, iesākoties pandēmijai, Liepājas teātra aktrisei Karīnai Tatarinovai radās iecere veidot Liepājas radio teātri, aktualizējot un Liepājas teātra aktieru balsīs liekot ieskanēties vairāku latviešu autoru darbiem. Kopš tā brīža ierakstīti Paula Bankovska, Janas Egles, Sabīnes Košeļevas, Jāņa Joņeva un citu autoru darbus, kas savas pirmizrādes piedzīvoja Rietumu Radio ēterā, bet tagad atrodami arī Latvijas Radio arhīvā. Par līdzšinējiem darbiem Karīna Tatarinova saņēmusi 2020. gada Liepājas Kultūras balvu. Audioizrāde "Jaunavas mācība" ir viena no apjomīgākajām Liepājas radio teātra realizētajām iecerēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!