Foto: Imago/Scanpix/LETA

Nākamajā sezonā Dailes teātrī atgriezīsies pasaulē slavenais aktieris un režisors Džons Malkovičs. Ar viņa iestudēto izrādi "Leopoldštate" iecerēts atklāt teātra nākamo sezonu 2023. gada rudenī, medijiem pavēstīja teātra sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Vārpiņa, norādot, ka plašāk par šo sadarbību, kā arī citiem starptautiskiem projektiem tiks pavēstīts preses konferencē 9. martā.

Kā ziņots, pasaulslaveno Holivudas zvaigzni Džonu Malkoviču Dailes teātra skatītājiem bija iespēja redzēt izrādē "Kokvilnas lauku vientulībā" 2022. gadā, taču šī gada rudenī būs unikāla iespēja iepazīt viņu kā režisoru.

Džons Malkovičs Dailes teātrī izvēlējies iestudēt slavenā britu dramaturga Sera Toma Stoparda jaunāko lugu "Leopoldštate", kas savu pirmizrādi piedzīvoja Londonas Vestendā 2020. gadā. Luga tajā pašā gadā ar panākumiem iestudēta arī Brodvejā.

Dramaturgs Toms Stopards bērnībā, izbēgot no nacistu vajāšanas, ar ģimeni no Čehoslovākijas pārvācies uz dzīvi Liebritānijā. Tikmēr visi Stoparda vecvecāki nonāca nacistu koncentrācijas nometnēs. Savās lugās Stopards pievēršas jautājumiem par cilvēktiesībām, cenzūru, politisko brīvību un sabiedrību. Stopards saņēmis "Oskara", "Olivijē" un "Tony" balvas.

2020. gadā "Leopoldštate" ieguva prestižo britu "Olivijē" balvu kategorijā "Labākā jaunā luga".

""Leopoldštate" drosmīgi aplūko, ko nozīmē būt citādam – svešiniekam starp svešiniekiem, ne tikai paša, bet arī citu acīs. Tā uzdod jautājumus par vēsturi: kā saglabāt savas saknes, kā nosargāt savu pašapziņu, kā izdzīvot mazai tautai, kad pasaule ir sajukusi prātā?" iestudējumu ieskicē Vārpiņa.

Teātra pārstāve arī atgādina, ka vēl šajā sezonā sadarbībā ar Gruzijas kolēģiem Dailes teātrī rit mēģinājumi un top izcilais, par klasikas vērtību dēvētais Bertolta Brehta "Kaukāziešu krīta aplis", kas pirmizrādi piedzīvos martā. To Latvijā iestudē režisors Data Tavadze. Savukārt maijā ar jau otro iestudējumu Dailes teātrī atgriezīsies arī ungāru režisore Ildiko Gāšpāra, kas iestudē ungāru klasiķa Ferenca Molnāra lugu "Lilioms".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!