No 22. līdz 24. septembrim Kurzemē notiks festivāls "Teātris ir visur Kuldīgā", aicinot baudīt daudzveidīgu skatuves mākslas programmu, vienlaikus iepazīstot pilsētu ar tās iespējām un vidi.

Šī gada festivālā viesosies Latvijas Leļļu teātris, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris, Liepājas Leļļu teātris, mūzikas un drāmas telpa "OratoriO", apvienība "IevaKrish", aktrise Čulpana Hamatova un pianists Andrejs Osokins, aktieris un režisors Mārtiņš Vilsons.

Kuldīgas radošo enerģiju koprades vietā "Adatu fabrikā" notiks īpaša festivāla meistarklase sadarbībā ar 3D prototipēšanas / kokapstrādes darbnīcu, kā arī Kuldīgas kultūras centra Kino zālē savu veikumu izrādīs jaunākie filmu nozares pārstāvji jeb festivālā pēc pāris gadu pārtraukuma atgriežas Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālās Filmu skolas Audiovizuālās mākslas studentu īsfilmu skate.

Festivāla rīkotāji ik gadu īpaši domā par piedāvājumu bērniem, kā arī labprāt programmu papildina ar izrādēm, kuras veidojuši jaunākie teātra nozares pārstāvji-režisori. Latvijas Leļļu teātris Kuldīgā piedāvās vienu no savām jaunākajām izrādēm "Divi mazi mežonēni" (5+) Andra Zeļonkas režijā, kas pirmizrādi piedzīvojusi šī gada martā.

Foto: Skats no Leļļu teātra izrādes "Divi mazi mežonēni"

Liepājas Leļļu teātris, kas festivālam kļuvis par īpaši tuviem draugiem, šogad atvedīs ne tikai režisora Mārtiņa Gaiļa veidoto izrādi "Lapsa un mežs" (5+), kas tapusi kā latviešu tautas pasaku iedvesmota izrāde ģimenēm, bet arī režisora Dmitrija Petrenko izrādi pusaudžiem "Dauka. Labie jautājumi" (12+), ar kuru festivāls apliecina vēlmi skatuves mākslu padarīt tuvāku arī jauniešu auditorijai, ar izrādes palīdzību aktualizējot tādas tēmas kā fiziskā un emocionālā vardarbība, drosme un piedošana. Šo izrādi iespējams apmeklēt arī ar programmas "Latvijas skolas soma" finansējumu.

Koncertzālē "Klavins Piano" notiks aktrises Čulpanas Hamatovas un pianista Andreja Osokina poētisks koncerts "Sapņi par klavierēm", kurā izskanēs Johana Sebastiana Baha, Friderika Šopēna, Volfganga Dārziņa, Pētera Vaska, Arvo Perta u. c. komponistu klaviermūzika, Andreja Osokina improvizācijas un Borisa Pasternaka, Osipa Mandelštama, Marinas Cvetajevas, Bulata Okudžavas, Aspazijas u. c. autoru dzeja. Šis iestudējums pirmizrādi piedzīvoja 2022. gada 28. maijā Melngalvju namā "Osokina Brīvības festivāla Ukrainai" laikā. Festivālā "Teātris ir visur Kuldīgā" Andrejs Osokins īpašos apstākļos spēlēs Dāvida Kļaviņa veidoto vertikālo flīģeli.

Tāpat šajā koncertzālē uz romantisku pusdienlaiku "kvarķirņikā" jeb mājas koncertā aicina Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktieris Ņikita Osipovs, kurš skatītājiem piedāvās savu autordarbu "Viss sākas ar mīlestību…". Tajā izskanēs Roberta Roždestvenska, viena no spilgtākajiem 60. gadu laikmeta pārstāvjiem, dzejnieka, tulkotāja, daudzu slavenu dziesmu tekstu autora, daiļrade muzikālā un poētiskā ceļojumā cauri dažādām mīlestības pusēm un izpausmēm.

Festivāls jau no tā pirmā pastāvēšanas gada īsteno labdarības mērķus, un arī šis gads nav izņēmums. 23. septembrī ar divām izrādēm Indriķa Zeberiņa Kuldīgas pamatskola telpās notiks apvienības "IevaKrish" skaņas izrāde "Labra nams", kas ir stāsts par bezgalīgu ceļu skaņas un vārdu labirintā. Tā ir telpiska skaņas horeogrāfija, kuras pamatā ir ap un starp apmeklētājiem veidota horeogrāfija un tai sekojoša skaņa – Jēkaba Nīmaņa radītas īsas muzikālas vienības, kuru atskaņošanas gaitu, vietu un secību nosaka mākslinieku veidotais, vizuāli neredzamais dejas raksts.

Foto: Skats no izrādes "Labra nams"

Izrādes konteksts ir piemērots jebkuram cilvēkam neatkarīgi no apmeklētāja redzes kvalitātes. Vienu no izrādēm bez maksas apmeklēs Liepājas Neredzīgo biedrības biedri, kas apvieno 895 vājredzīgus un neredzīgus cilvēkus, kā arī cilvēkus ar cita veida invaliditāti un seniorus no Kurzemes plānošanas reģiona. Otra izrāde būs pieejama visiem interesentiem, un visi festivāla laikā gūtie ziedojumi (ziedot varēs arī pārējās festivālā norisēs) tiks novirzīti sociālās rehabilitācijas un atveseļošanās mājas jumta konstrukciju būvniecībai cilvēkiem ar invaliditāti sociālās rehabilitācijas un izziņas centrā lauku vidē "Dvēseles veldzes dārzs".

Festivāla izskaņā 24. septembrī Kuldīgas Svētās Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā skatītāji aicināti uz Mārtiņa Vilsona muzikālo dzejas izrādi "Ziemeļnieks", kas balstīta Jāņa Ziemeļnieka dzejā. Ziemeļnieks, īstajā vārdā Jānis Krauklis, latviešu literatūrā visbiežāk dēvēts par pārdzīvojuma dzejnieku, viņa dzeju pielīdzinot psihoanalīzei un meditācijai. Izrādi papildina un emocionāli bagātina Jura Kulakova dziesmas ar dzejnieka vārdiem un Svena Vilsona kompozīcijas. Festivāls noslēgsies ar mūzikas un drāmas telpas "OratoriO" komisko drāmu pēc A. R. Gērnija lugas "Silvija" motīviem Rēzijas Kalniņas režijā "Viņa–Viņš–Viņa", atgādinot skatītājiem, cik svarīgi ir sadzirdēt vienam otru, bet pats galvenais – pašam sevi.

Biļetes uz festivāla notikumiem iespējams iegādāties visās "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!