Foto: Jānis Porietis

Līdz ar jaunās sezonas atklāšanu, trīs gadu jubileju svin mūzikas un drāmas telpa "OratoriO", kuru izveidoja aktrise Rēzija Kalniņa un diriģents Ainārs Rubiķis. Publiskais atklāšanas pasākums notiks 30. augustā pulksten 19, kad "OratoriO" pirmo reizi atskanēs muzikāls un dzejisks stāsts par "Sievieti, kura izraujas Brīvībā".

Kā preses konferencē 30. augustā atklāja mūzikas un drāmas telpas saimnieki, "OratoriO" devīze šajā sezonā būs: "Pret ko Es esmu Par?" Režisore Rēzija Kalniņa saka: "Es esmu Par Sievieti. Par Sievieti, kurai ir tiesības Runāt, Būt. Kura nes pasauli. Dod prieku. Nes sāpes, Pacieš. Piedod. Piecieš. Viņai ir tiesības arī runāt. Dalīties. Šajā sezonā Sieviete caur izrādēm un koncertiem runās. Stāstīs. Raudās. Smiesies. Kliegs. Priecāsies. Viņa Būs."

"Šīs sezonas repertuārs ir stāsts par mani," pauž Rēzija Kalniņa.

Jaunā sezona iesāksies ar koncertprogrammu "Mēness mūzika un dzeja", kas ievedīs klausītājus persiešu dzejā aktrises un režisores Rēzijas Kalniņas lasījumā, un atmosfēriskā mūzikā irāņu izcelsmes vijolnieces Azades Magdsodi un pianista Anda Paegles interpretācijā.

Oktobra beigās pirmizrādi piedzīvos jauns Šona Grenana lugas "Akmens aizslīd garām" iestudējums Rēzijas Kalniņas režijā. Grenana lugas "Liec Dievam pasmieties" un "Alvas sieviete" bija publikas mīlēti Grenana darbu iestudējumi Dailes teātra mazajā zālē. Tāpat "OratoriO" repertuārā ir Rēzijas Kalniņas iepriekš iestudētais Grenana darbs "Tagad un tad".

Rēzija Kalniņa uzsver: "Jautājumi, kurus uzdod dramaturgs savās lugās, atsaucas caur mani, maniem līdzgaitniekiem. Vēlos atkal un atkal uzdot šo jautājumus. "OratoriO" ikvienas izrādes žanrs vienmēr būs "dvēseles duša". Šona Grenana "Akmens aizslīd garām" ir stāsts par cilvēka iekšējās pasaules pilnveidošanu.''

Sezonas vidū "OratoriO" pirmo reizi taps Ziemassvētku koncertstāsts. Vēl šajā sezonā mūzikas un drāmas telpā taps iestudējumi, kas vēstīs par dažādām sievietes pieredzēm: Džoana Didjona "Maģisko domu gads", Ričarda Alfiēri "Sešas deju stundas sešās nedēļās", Dženas Silvermanes "Manas istabas apakšīrniece", Dženiferas Heilijas "Maizes drupačas''.

Sezonas izskaņā notiks Uģa Prauliņa un Guntara Godiņa mūzikls "Pilsēta", kurā, kā saka režisore Rēzija Kalniņa, ir "ceļš no Brīvības uz ieslodzījumu un pēc tam atpakaļ uz Brīvību". Katram iestudējumam būs unikāls aktieru sastāvs, jo katra uzrunātā aktrise ir izteikusi vēlmi ''atbrīvoties un reizē piepildīt sevi.''

''Mums allaž ir būtiski sevī iegremdēties dziļāk un dziļāk. Noraut ap sevi aplipušos sārņus un sabiedriskos kultūras uzslāņojumus....un tad mēs ieraugām - kas ir mūsu dvēsele, tas atomreaktors, kas mūs vēl joprojām padara par cilvēkiem," pauž diriģents un viens no "OratoriO" izveidotājiem Ainārs Rubiķis.

"Esot nepārtrauktā disonansē ar pasaulīgo, mūsu cilvēciskā datorsistēma uzkaras, radot traucējumus attiecībās ar savu tuvāko, sevi un pat ar Dievu. Mēs turpinām skriet tālāk jau ar aizdusas lēkmēm un sirds krampjiem pakrūtē. Un tad ir "OratoriO" - mazā miera osta pilsētas vidū, kur katram atnākot, viņš vai viņa, vai viņa un viņš, ir iespēja satikt sevi tuvāko un pat Dievu. Ieklausīties savas dvēseles pukstos un atkal sev pateikt - es esmu," pauž Rubiķis.
"OratoriO" mājvieta atrodas Sporta 2 kvartālā līdzās citiem radošiem rezidentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!