Foto: F64
"Mēs par savējiem rūpējamies. Viss jaunās sezonas repertuārs ir ar uzsvaru uz jaunajiem māksliniekiem," saka Valmieras teātra direktore Evita Ašeradena. Šī būs jau trešā sezona, kad Valmieras teātrī strādā Indras Rogas un Mihaila Gruzdova izaudzinātie jaunie aktieri, kuru varēšana jau ir apliecināta ar vairākām "Spēlmaņu nakts" nominācijām un balvām. Tiesa, vairākus jaunos talantus vēl studiju laikā vai drīz pēc tam "pārķēris" Dailes teātris, šajā sezonā no Valmieras prom devies arī jaunais mākslinieks Meinards Liepiņš, kā arī viens no vidējās paaudzes vadošajiem aktieriem – Mārtiņš Meiers. Kā sākusies Valmieras teātra sezona un ko nozīmē konkurēt ar galvaspilsētas lielajiem teātriem, komentē teātra direktore Evita Ašeradena.

Jau trīs sezonas Valmieras teātris ir arī bez savām mājām – 80. gadu beigās celtajā ēkā kopš 2021. gada notiek rekonstrukcija un pārbūve. Tomēr teātra simtgades sezonu iezīmēs ilgi gaidītais notikums – šobrīd viss notiek pēc plāna un 2024. gada vasarā Valmieras teātra ēka tiks pabeigta. Vēl teātris simto sezonu veltījis latviešu dramaturģijai – visas gaidāmās pirmizrādes ir tikai latviešu autoru darbi – repertuāru papildinās gan Rainis, gan Plūdons, gan Blaumanis, gan Belševica, būs arī citu autoru darbi.

Tomēr Valmieras teātris joprojām ir "uz koferiem" – izrādes tiek spēlētas gan reģionos un Dailes teātrī Rīgā, gan arī topošajā laikmetīgās mākslas telpā "Kurtuve" bijušajā pilsētas katlumājā, kas īpaši pielāgota teātra vajadzībām (autori: SIA "Sudraba Arhitektūra" – Ilze Liepiņa, Reinis Liepiņš, Dāvis Jansons un Renāte Karjavčenko). Turklāt tas izdarīts tik veiksmīgi, ka projekts šoruden nominēts Latvijas Arhitektūras gada balvai.

"Pārpirkšana" nav īstais vārds

Pirmā lielā šīs sezonas pirmizrāde notiks tieši "Kurtuvē" – 5. oktobrī gaidāma pirmizrāde Raiņa traģēdijas "Jāzeps un viņa brāļi" iestudējumam Ineses Mičules režijā. Tajā galveno lomu dublēs divi mākslinieki – Aksels Aizkalns un Mārtiņš Meiers, kurš kopš šīs sezonas ir Dailes teātra štata aktieris. Te jāatgādina, ka Meiera pievienošanās Dailes trupai līdz ar Valmieras kolēģi Meinardu Liepiņu, Jaunā Rīgas teātra aktrisi Martu Lovisu Jančevsku un Madaru Viļčuku no Liepājas teātra šovasar kļuva par vietējās teātra vides skandālu, rosinot diskusiju par nevienlīdzību teātru starpā un aktieru "pārpirkšanu".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!