Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

"Uzskatu, ka melnbaltais laiks ir pagājis un nav sniedzis vajadzīgās atbildes," šādu viedokli "Delfi" paudis režisors, Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Viesturs Kairišs, lūgts komentēt krievu autora Mihaila Bulgakova darba "Meistars un Margarita" iekļaušanu teātra repertuārā.

"Delfi" jau iepriekš vēstīja par izmaiņām Dailes teātra repertuārā šajā sezonā. Iepriekš izziņoto igauņu režisora Tīta Ojaso jauniestudējumu "Sarkanais princis" aizstās Bulgakova daudzu iecienītā romāna dramatizējums. Tā pirmizrāde gaidāma 2024. gada martā.

Iepriekš iecerētā iestudējuma "Sarkanais princis" pamatā ir ievērojamā amerikāņu vēsturnieka Timotija Snaidera pētījums par kādu no karaliskās Hābsburgu dinastijas erchercogu, kura dzīve un sapņi pēc Pirmā pasaules kara tiek ierauti Ukrainas valsts dibināšanas notikumos. Kā bija teikts Dailes teātra paziņojumā, "Sarkanā prinča" stāsts aicinās uz pārdomām par to, kāda loma Ukrainas valstij un tās vēsturei ir visas Eiropas kontekstā. "Šo stāstu mēs stāstīsim tad, kad Ukraina būs uzvarējusi karā ar Krieviju. Refleksija par Ukrainas identitāti un vietu Eiropā būs būtiska, kad karš beigsies ar uzvaru," vēstījis teātris aizvadītā gada decembrī.

"Es biju viens no cilvēkiem, kurš pieņēma lēmumu iekļaut "Meistaru un Margaritu" repertuārā, un to vērtēju kā ļoti pozitīvu ziņu," sarunā ar "Delfi" vēl 2023. gada nogalē saka Kairišs.

Režisors atklājis, ka pats pirms gada apsvēris šī literārā darba iestudēšanu. "Sātans tobrīd jau bija parādījies Maskavā," norāda Kairišs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!