Foto: Capital Pictures/Scanpix/LETA

Šī gada 3. aprīlī apritēja 100 gadi kopš dzimis izcilais amerikāņu ekrāna un skatuves mākslinieks, viens no 20. gadsimta sekssimboliem – Marlons Brando (1924–2004). Nereti viņš tiek dēvēts par dižāko 20. gadsimta amerikāņu aktieri, taču dzīvē viņš bija neciešams kā pret kolēģiem un nozares līdzgaitniekiem, tā savām trim sievām un neskaitāmi daudz mīļākajām (un arī mīļākajiem).

Marlona Brando radošā karjera ilga 60 gadu, atstājot neizdzēšamu iespaidu uz 20. gadsimta kinematogrāfu. Viņa personības spēku un meistarīgi dabisko aktierspēli simtajā jubilejā uzsver dažādi kino apskatnieki.

"Brando zvaigzne ir tik milzīga, ka joprojām aizēno citus aktierus. Viņa personības mērogs un intensitāte joprojām tiek uzskatīta par Amerikas kino ietekmējošu spēku," tā "The Wallstreet Journal" kultūrai un mākslai veltītajā slejā raksta žurnālists un publicists Pīters Tongets (Peter Tonguette).

"Pat gadsimtu pēc savas dzimšanas Marlons Brando teju globāli tiek atzīts ne tikai par vienu no spožākajiem amerikāņu aktieriem, bet arī par īstu kino mākslas revolucionāru. Ar savu vulkānisko enerģiju, īpašo attieksmi pret runu un spēju iedziļināties detaļās, Brando aizslaucīja vēstures mēslainē visas iepriekš eksistējušas aktiermeistarības skolas un kanonus," raksta "The WallStreet Journal" kino apskatnieks, saucot Brando par "modernās aktierspēles krusttēvu".

Jau 18 gadu vecumā Brando devās uz Ņujorku, lai studētu teātra mākslu. Pavisam drīz jaunais, izskatīgais aktieris sāka piedalīties izrādēs, bet pirmo nopietno kino lomu saņēma 1950. gada filmā "The Men". Plašu atpazīstamību, pielūdzēju pulku un kritiķu atzinību Brando ieguva jau ar savu otro kino darbu – leģendāro Stenlija Kovaļska lomu 1951. gada filmā "A Streetcar Named Desire" ("Ilgu tramvajs"), kas bija Tenesija Viljamsa populārās lugas ekrāna adaptācija. Brando Kovaļska lomu bija spēlējis Brodvejā jau kopš 1947. gada – Vijamsa lugas pirmuzvedumā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!