Foto: DELFI
Kinoteātrī "Rīga" 3. maijā pirmizrādi piedzīvos jauna dokumentālā filma "Džosera piramīdas noslēpumi", savukārt kinoteātra repertuārā tā būs iekļauta no 5. maija, portālu "Delfi" informē kinoteātra pārstāvji.

Filmu veidojusi filmu studija "Ģilde", filmas autori Romualds Pipars, Jānis Klētnieks
"Džosera piramīdas noslēpumi" ir unikāla dokumentāla liecība par Latvijas zinātniskās ekspedīcijas darbību Ēģiptē un 2006. - 2008. gada atklājumiem.

Filma iemūžina tieši zinātniskā atklājuma brīdi. Pirmoreiz, lai pētītu arheoloģisku objektu, ekspedīcijā apvienojās arheoloģijas, fotogrammetrijas, ģeodēzijas, radiolokācijas, arhitektūras, ģeoloģijas, vēstures, paleoastronomijas, globālās pozicionēšanas un informācijas tehnoloģiju speciālisti. Viņi visi kopā veido Latvijas Zinātnisko ekspedīciju, kura ir veikusi apvērsumu līdzšinējā vēsturiska objekta pētīšanas metodē.

Filmas skatītājs kļūst par aculiecinieku, kā vecākajā, zināmajā mūra celtnē pasaulē - Džosera piramīdā - atklāj jaunu galeriju tīklu, pazemes kāpnes un telpu apjomus, pazemē iekaltus vēstījumu tekstus, kā tiek nostiprināta brūkošā būve.

Filmas darbība risinās uz Ēģiptes dabas un cilvēku sadzīves fona. Negaidītā salikumā filmā savienojas Ēģipte un Latvija. Jāņa Raiņa lugas varoņa Jāzepa prototips ir Imhoteps - Džosera piramīdas arhitekts, faraona sapņu izskaidrotājs un Ēģiptes tautas glābējs no bada. Ekspedīcija pirmoreiz zinātniski datē piramīdas celtniecības sākumu. Tas ir pirms 4970 gadiem. Savukārt jaunatklātās ejas un galerijas tuvina mūs mūžsenās mīklas - Imhotepa apbedījuma atminējumam.

Kino "Rīga" programma DELFI afišā

Filmas autori Romualds Pipars, Jānis Klētnieks; režisors - operators Romualds Pipars; skaņa Romualds Pipars, Aivars Riekstiņš; producenti Baiba Urbāne, Romualds Pipars.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!