Lūgumi rast iespēju iegādāties "pieradinātu" pūci neliek mieru vienam no Lielbritānijā vadošajiem pūču glābšanas un rehabilitācijas centriem, turklāt Potera otrās filmas iznākšana situāciju tikai sarežģīs.

Daži zvanītāji pat nezin, kas pūce ir par putnu, norādīja Pūču un plēsoņu patversmes Skotonā darbinieks Neils Foulers. Interesenti vienīgo pūci ir redzējuši filmā par Hariju Poteru, taču kopt putnu ir daudz sarežģītāk nekā to iegādāties. Līdzko cilvēki atklās, ko īstenībā nozīmē turēt savu Hedvigu, putnu patversmēm būs jātiek galā ar milzum daudz pamestām pūcēm, uzskata Foulers.

Daudzi potenciālie īpašnieki neatšķir mājas pūci no sniega pūces , pie kurām pieder arī Hedvigs. Tam ir būtiska nozīme vidusmēra izmēru māju īpašniekiem, jo sniega pūces spārnu atvēziens sasniedz divus metrus, un šie putni dzīvo līdz 30 gadiem. Mēģinājums turēt tās būrī ir visdrošākais ceļš uz putna ciešanām. Putnu patversme pēc rehabilitācijas perioda rūpējas par visu pūču atlaišanu savvaļā.

Mājas pūces Lielbritānijā ir visbiežāk nebrīvē sastopamās pūces. Lielbritānijā attīstītā aizsardzības programma ir ļāvusi palielināt pūču skaitu no 2000 pāriem 1995. gadā līdz aptuveni 4400 pāriem patlaban. Vēl pirms nepilniem 50 gadiem to bija ap 12 500 pāriem.

Lai gan atsevišķu pūci Lielbritānijā var iegādāties par 20 mārciņām (19 latiem), Karaliskā putnu aizsardzības biedrība aicina priecāties par tām savvaļā un nepirkt šos putnus turēšanai mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!