Foto: Publicitātes foto

Trešdien, 22. janvārī, plkst. 19.30 kinoteātrī "Splendid Palace" notiks trīs latviešu īsfilmu pirmizrādes. Filmas, izmantojot izsmalcinātus un asprātīgus kino valodas paņēmienus, risina jautājumus par vientulību, nāvi un atdzimšanu.

"Līgavu atvadas"

Īsfilmu seansu iesāks Ineses Vēriņas filma "Līgavu atvadas".

Filma stāsta par jaunu sievieti, kura devusies naktī viena. Viņu pavada tikai dziesma. Aust rīts, un tumsa palēnām atkāpjas. Māksliniece un režisore Inese Vēriņa jau kopš 2005. gada strādā ar dažādiem medijiem, kā arī ar eksperimentālo, dokumentālo un animācijas kino.

Vēriņa ir gan filmas režisore, gan operatore, bet galvenajā lomā spēlē
Anna Veilande-Kustikova. Filmēšanas procesā piedalījušies arī Johanna
Tarkkanen, Anitra Velde, Ojārs Pētersons, Vita Vēriņa un Thom Palmen.

"Zivs"

Seansu turpinās Ksenijas Zaķes "Zivs".

Īsfilma vēsta par kādu vecu vīru vārdā Alberts, kurš, ilgu un vientuļa izmisuma vadīts, ir piekritis autoveikala pārdevējas Veltas vadītam spiritisma seansam, cerībā atgūt savu mirušo sievu. Taču seanss neizdodas, Alberts zaudē samaņu, kas aizsāk virkni sirreālu notikumu. Tie sniedz viņam tukšas ilūzijas, kurām viņš tik ļoti vēlas ticēt. Viņa zemapziņas radītie tēli ved viņu aizvien tālāk pa maldu ceļiem, sniedzot cerību, kuru viņš jau bija teju pazaudējis.

Filmas operators ir Valdis Celmiņš, māksliniece - Vita Radziņa, montāžas
režisore - Audinga Kuncinskaite, komponists un skaņu režisors - Gatis
Zaķis, producenti - Undīne Buka, Alise Ģelze un Aija Bērziņa. Režisore Ksenija Zaķe pazīstama arī ar savu darbību gan mūzikā, gan vizuālajā un
audiovizuālajā mākslā. Viņa arī attēlojusi galveno varoni Ivetu Jāņa
Norda filmā "Amatieris".

"Trauslā sirds"

Trešā filma ir Astras Zoldneres "Trauslā sirds" - absurds stāsts par neiespējamu mīlestību, kas ironiski, bet tiešām notiek Ziemassvētku laikā, kad tomēr ne visi ir laimīgi un mīlēti.

Divi svešinieki sastopas savdabīgā vidē - morgā. Pirmajā brīdī šķiet, ka tiešām noticis Ziemassvētku brīnums, bet, vai šis būs stāsts ar laimīgām beigām, skatītāji uzzinās īsfilmu kolekcijas noslēgumā.

Režisore Astra Zoldnere pēc Baltijas kino skolas pabeigšanas aktīvi strādājusi pie spēles un dokumentālajām īsfilmām, kā arī veidojusi videoprojekcijas un mūzikas video. Filma tapusi ar Nacionālā kino centra un Kultūrkapitāla atbalstu.

Filmas scenārija autors ir Harald Harzheim (piedaloties Martai Bitei), operatore - Astrīda Konstante, lomās redzami - Daiga Kažociņa un Ivars Krasts, māksliniece - Kate Krolle, komponists: Andris Indāns, montāžas režisors: Andris Grants, skaņu režisors - Aleksandrs Vaicahovskis, producents - Guntis Trekteris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!