Foto: AP/Scanpix
Ceturtdien, 5. novembrī, britu aktrise Tilda Svintone atzīmē 55. jubileju.

BAFTA, "Oskara" un citu prestižu balvu ieguvēja Svintone mācījusies Vesthitas skolā Kentas grāfistē vienlaikus ar lēdiju Diānu Spenseri, kas vēlāk kļuva par princesi Diānu.

Latvijas kinomīļi, visticamāk, atceras Svintoni vampīra Evas lomā Džima Džārmuša drāmā "Only Lovers Left Alive", kas pie skatītājiem nonāca 2013. gadā.

Bez lomām teātrī un kino, Svintone tikusi dēvēta par britu neatkarīgā kino režisora Dereka Džārmena mūzu.

2013. gadā klajā nāca arī Deivida Bovija dziesmas "The Stars (Are Out Tonight)" video ar Svintones piedalīšanos.

1996. gadā Svintone piedalījusies arī grupas "Orbital" dziesmas "The Box" video klipā.

Par godu viņas jubilejai "Delfi Kultūra" piedāvā piecu filmu izlasi, kurā redzama izteiksmīgā aktrise.

'Moonrise Kingdom'

Ekstravagantā amerikāņu režisora Vesa Andersona 2012. gada filmā Svintone tēlo despotisku sociālā dienesta darbinieci - vienu no filmas sliktajiem tēliem.Filmas sižets vēsta par divu dumpiniecisku pusaudžu, kuri nolemj uzsākt patstāvīgu dzīvi, kopīgajiem piedzīvojumiem.

'We Need to Talk About Kevin'

Britu un amerikāņu kopdarbā, psiholoģiskajā trillerī "We Need To Talk About Kevin" Svintone attēlo galveno varoni - Kevina māti Evu. Kevins ir "grūts" bērns, taču viņa māte mēģina viņu iemīlēt un tikt galā ar visām problēmām, kas rodas, Kevinam augot.Filmas režisors ir Leins Remzijs, tā pie skatītājiem nonāca 2011. gadā.

'The War Zone'

1999. gada Tima Rota režisētā filma "The War Zone" vēsta par ģimeni, kas no Londonas pārceļas uz dzīvi Devonā. Arī šajā filmā Tilda Svintone attēlo māti un tās centrā ir pusaugu dēls Toms, kas atklāj tumšu ģimenes noslēpumu.

'Broken Flowers'

Džima Džārmuša 2005. gada komiskajā drāmā "Broken Flowers" Tilda Svintone tēlo vienu no galvenā varoņa Dona (Bils Murejs) bijušajām draudzenēm.Dons, kādreizējais brunču mednieks, grimst depresijā līdz brīdim, kad saņem anonīmu vēstuli. Tajā rakstīts, ka viņu meklē dēls, taču nav skaidrs - kura no visām viņa bijušajām draudzenēm ir tā māte. Dons uzsāk meklējumus un apciemo savas kādreizējās mīļotās

'Orlando'

1992. gada filma "Orlando" ir Virdžīnijas Vulfas romāna ekranizācija. Tā vēsta par augstmani Orlando, kuram karaliene Elizabete I novēl dzīvot mūžīgu dzīvi - šis novēlējums piepildās.Filmas stāsts seko līdzi viņa gaitām cauri gadsimtiem, kuru laikā Orlando kļūst par sievieti. Tilda Svintone tēlo androgīno galveno varoni, un kinokritiķi pēc filmas iznākšas viņas sniegumu tik neparastā ampluā novērtēja kā satriecošu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!