Foto: AFP/Scanpix
Īstu triumfu sestdienas, 10. decembra, vakarā Polijas pilsētā Vroclavā, kas šogad ir Eiropas kultūras galvaspilsēta, piedzīvojusi vācu filma "Tonijs Erdmanis" ("Toni Erdmann") saņemot balvas visās svarīgākajās kategorijās – tai skaitā galvenajā "Labākā Eiropas filma".

Kategorijā "Labākā režisore" godalgota tās autore Mārena Ade (Maren Ade). Šī ir pirmā reize, kad šajā kategorijā ir uzvarējusi sieviete. Ade saņēmusi balvu arī kā labākā scenārija autore.

Par labāko aktieri atzīts titullomas atveidotājs austriešu aktieris Pīters Simonišeks (Peter Simonischek), bet galvenās sieviešu lomas atveidotāja Sandra Hulera (Sandra Huller) balvu saņēma kategorijā "Labākā aktrise".

Filma nesen saņēmusi arī Eiropas Parlamenta "Lux" kino balvu.

"Tonijs Erdmanis" tiek raksturota kā "komēdija ar rūgtu piegaršu". Tā stāsta par padzīvojušu mūzikas skolotāju Vinfrīdu un viņa meitu Inesi, kas Bukarestē veido karjeru. Inese visādi izvairās no tēva, taču Vinfrīds nepadodas. Viņš izraisa komiskas situācijas, lai būtu tuvāk meitas darba videi un pašai meitai, kas acīmredzot cīnās ar depresiju. Cenzdamies atvērt Inesei acis, Vinfrīds iemiesojas kouča Tonija Erdmaņa tēlā un iejaucas Ineses kā pulkstenis precīzajā dzīves ritumā. Filma šobrīd ir kinoteātra "Splendid Palace" repertuārā.

Par gada labāko Eiropas komēdiju atzīta zviedru režisora Hannesa Holma (Hannes Holm) filma "A Man Called Ove" ("Vīrs vārdā Ūve"), kas veidota pēc tāda paša nosaukumu Frēdrika Bakmana romāna motīviem (latviski izdots 2016. gadā, izdevniecība "Jānis Roze"). Savukārt, kā labākā dokumentālā filma tika godalgota itāļu režisora Džanfranko Rosi (Gianfranco Rosi) filma "Fire at sea", kas skar šobrīd aktuālo bēgļu tēmu Itālijas dienvidos.

Balva par ieguldījumu pasaules kino tika pasniegta populārajam īru aktierim, četru "Džeimsa Bonda" filmu zvaigznei – Pīrsam Brosnanam.

"Kad man bija 17, es allaž sapņoju par kino. Manī bija šī dedzīgā kaisle – kļūt par aktieri," saņemot balvu, teica Brosnans.

Par mūža ieguldījumu Eiropas kino tika godināts franču kino meistars – 85 gadus vecais scenārists, aktieris un režisors Žans Klods Karjē (Jean-Claude Carrière).

Tāpat uzmanību izpelnījās krievu pankroka grupas "Pussy Riot" aktīviste Marija Aļohina, kura uz skatuves kāpa ar atbalsta runu ukraiņu kinorežisoram Oļegam Sencovam, kurš par apsūdzībām terorismā Krimas pussalā ir notiesāts uz 20 gadiem cietumā Krievijā. Oļega Sencova atbalstam jau iepriekš parakstījušies virkne slavenu Eiropas režisoru – Pedro Almodovars, Aki Kaurismeki, Agņeška Holnda un daudzi citi.

Ceremonijā īpaši tika godināts pasaulslavenais poļu kino vecmeistars Andžejs Vajda, kurš šogad 9. oktobrī devās mūžībā.

Eiropas kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremonija šogad notika 29. reizi. Pasākumu vadīja poļu aktieris un komiķis Mačijs Šturs (Maciej Stuhr), kurš vienu no nominācijām pieteica kopā ar savu zīdaiņa vecuma dēlu.

Visu kategoriju uzvarētāju sarakstu var atrast Eiropas Kinoakadēmijas balvas mājaslapā.

Atgādinām, ka 2014. gadā Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija notika Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!