Foto: Kadrs no filmas 'Zoolander 2' (2016)
Februāris ir balvu pasniegšanas laiks – dažādu izmēru un formu, pārsvarā apzeltītas statuetes tiek dalītas gan Eiropā, gan Atlantijas okeāna otrā pusē. Visiekārojamākā, vai precīzāk vispopulārākā no tām – slaidais vīrs vārdā Oskars, tiks pasniegta 26. februārī Holivudā, godinot izcilības kino – gan filmas, gan aktierdarbus, režiju, operatorus, scenāristus, utt. Tomēr būtu tikai godīgi šajā labāko uzskaitījuma laikā pievērsties kādai balvai, kas tapusi kā parodija un apbalvo gada vissliktākās filma.

"Zelta avene" (Golden Raspberry, arī Razzie) nav nekāds pagodinošais apbalvojums – pārspīlēti pompozi veidoto plastmasas figūriņu, kas nopūsta ar zelta krāsu, reti kurš aktieris vai režisors ir drosmīgs saņemt. Pasniegšanas ceremonijā nav nekāda sarkanā paklāja, greznības un zvaigžņu parādes. Tomēr balva ir labs iemesls diskusijām – nereti pie "Zelta avenēm" tiek komerciāli ļoti veiksmīgas filmas. Savukārt daži aktieri ir vienlīdz panākumiem bagāti gan saņemot "Zelta avenes", gan "Oskara" balvas.

"Zelta avene" tiek pasniegta kopš 1980. gada, un tradicionāli tās ieguvēji tiek iepriekšējā vakarā pirms Amerikas Kinoakadēmijas balvas "Oskars" pasniegšanas ceremonijas.

Pirmās "Zelta avenes" 1980. gada sliktākajām filmām tika pasniegtas balvas dibinātāja publicista Džona Vilsona nama dzīvojamajā istabā. Ceremonijā klāt bijuši vien trīs cilvēki. Tradīcija šajos gados vērsusies plašumā. Pēdējos gados par "Zelta avenes" filmām balso aptuveni 650 žurnālisti no 45 ASV štatiem un 19 citām valstīm, bet par nominantiem un balvas saņēmējiem ziņo lielākie mediji – BBC, CNN un citi.

Vairumā gadījumu paši nominanti un "uzvarētāji" uz ceremoniju neierodas. Tomēr daži, ar humora izjūtu un drosmi apveltītie nāk to saņemt. 2005. gadā saņemt "Zelta aveni" uz skatuves kāpa aktrise Halle Berija par darbu filmā "Catwoman" ("Kaķsieviete"), otrā rokā turot 2002. gadā saņemto "Oskara" balvu.

Savukārt Sandra Buloka 2010. gadā ieradās pēc "Zelta avenes" un visiem izdalīja "aveņotās" filmas "All About Steve" DVD, jāpiebilst, ka dienu vēlāk viņa saņēma "Oskara" balvu kā labākā aktrise galvenajā lomā par filmu "The Blind Side" . Tāpat balvu savulaik nekautrējoties ir saņēmuši komiķis Toms Grīns, aktieri Bens Afleks, Deivids Eigenbergs un citi.

Šogad pirmo reizi "Zelta avene" nominētas nevis piecas, bet sešas filmas, jo 2016. gadā, kā vēsta apbalvojuma žūrijas pārstāvji, bijusi "sliktu filmu pārbagātība".

Filmām "Batman v Superman: Dawn of Justice" un "Zoolander 2" katrai piešķirtas nominācijas astoņās kategorijās, savukārt "Dirty Grandpa", "Gods of Egypt", "Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party" un "Independence Day: Resurgence" katra saņēmusi piecas. Tādējādi Deneša Desuza darbs par Hilarijas Klintones politiku šogad kļuvis par visvairāk noglaimojošajam apbalvojumam nominēto dokumentālo filmu "Zelta avenes" vēsturē.

Nomināciju līderis – 'Batman v Superman: Dawn of Justice'

Foto: Kadrs no filmas 'Batman v Superman: Dawn of Justice' (2016)

Par vienu no nomināciju skaita ziņā vadošajām filmām šogadi kļuvusi kinolente par supervaroņiem Betmenu un Supermenu.

Filma bija viena no pērnā gada gaidītākajām filmām, jo šī bijusi pirmā reize, kad abi pasaulslavenie pārcilvēki tiekas uz lielā ekrāna. Tomēr neilgi pēc filmas pirmizrādes sociālajos tīklos un kultūras presē bija vērojama asa viedokļu sadursme. Kino profesionāļi teju vienbalsīgi pauda vilšanos Zeka Snaidera darbā, kamēr daudzi komiksu un grafisko romānu fani filmu aizstāvēja.

Filmas galvenais varonis Bens Afleks, kurš spēlē Betmenu, jau agrāk bijis gan "Zelta avenes" nominants, gan – laureāts.

Slavenības un bezgaumība – 'Zoolander 2'

Foto: Kadrs no filmas 'Zoolander 2' (2016)

Kino kritiķu vidū lielā mērā valda vienprātība filmu turpinājumu jautājumā – radīt komerciāli veiksmīgas un reizē mākslinieciski kvalitatīvas filmu otrās daļas izdodas ļoti reti. Kā slavenākie piemēri minami "Star Wars: The Empire Strikes Back", "Godfather II", un "The Dark Knight". Spriežot pēc kritiķu atsauksmēm, "Zoolander 2" var cerēt tikai uz sliktu slavu.

Filma vēsta par abu pirmajā filmā iepazīto varoņu – Dereka un Hansela (jeb Ansīša) – piedzīvojumiem Itālijā, kur abi draugi atgriežas modes industrijā un nokļūst sazvērestību virpulī.

Ja pirmā daļa kļuva par sava veida kulta filmu, tad otro kritizēja gan kino pazinēji, gan pirmās filmas fani – tai nav saistoša stāsta, nav oriģinālu detaļu un – pats galvenais – tai nav humora. "Zelta avenei" filma nominēta arī "Sliktākā režisora", "Sliktākā aktiera", "Sliktākā otrā plāna aktiera" un "Sliktākās otrā plāna aktrises" kategorijās.

Izcils aktieris jēlā flimā – 'Dirty Grandpa'

Foto: Kadrs no filmas 'Dirty Grandpa'

Lielu vilšanos pērn sagādājis arī viens no dzīvajiem kino klasiķiem – Roberts Deniro, kurš spēlē vienu no galvenajām lomām filmā "Dirty Granpa".

Filmā izsekots večuka un viņa mazdēla piedzīvojumiem neilgi pēc galvenā varoņa vecmammas nāves. Abi dodas izbraukumā, kura laikā uzdzīvo un iekuļas dažādās nepatikšanās.

"Šī filma ir jēla visās vārda nozīmēs. "Dirty Grandpa" ir vāja un līdz izmisumam nesmieklīga filma ar šķebinošiem jokiem," par Dena Meizera kinolenti rakstījuši "Newsday" kritiķi.

Bezjēdzīga specefektu gūzma – 'Gods of Egypt'

Populārajā kino vietnē "Rotten Tomatoes" filma "Gods of Egypt" saņēmusi 3,5 baļļu vērtējumu 10 baļļu skalā.Aleksa Projasa režijā tapušais piedzīvojumu stāsts, kas brīvi balstīts Senās Ēģiptes mitoloģijā, vēsta par mirstīgā Beka centieniem glābt pasauli, kurā norisinās nemirstīgu dievību sadursmes.Jau pirms filmas pirmizrādes bijis skaidrs, ka lielākais uzsvars būšot uz datorgrafiku – briesmoņiem un katastrofām, tomēr kritiķi atzinuši, ka efekti izrādījušies nepārliecinoši un bez satura, turklāt teju visi citi filmas elementi arī šķituši vai nu kaitinoši zemas kvalitātes, vai – labākajā gadījumā – mulsinoši un nesaprotami.

Kā izrakt pašam sev bedri – 'Hillary's America'

Foto: Kadrs no filmas ''Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party' (2016)

Necieņa pret faniem – 'Independence Day: Resurgence'

Pērn 1996. gada filmas "Independence Day" turpinājums tika gaidīts ar lielu nepacietību, tomēr pēc pirmizrādes pat uzticamākie skatītāji bija sarūgtināti.Daudzi cerēja, ka filmas otrā daļa, kuras darbības laiks sakrīt ar reālo laiku – filmas notikumi risinās 20 gadus pēc pirmās filmas –, spēs sagādāt tās pašas emocijas, kādas piedāvāja oriģināls. Tomēr kinolentes scenārijs bija pilns ar bezkaunīgi lētiem paņēmieniem un filmas varoņi pieņēma muļķīgus un neloģiskus lēmumus – viss, ko fani gaidīja, netika īstenots. Tā vietā Rolanda Emeriča kases grāvējs licis faniem kaunā novērsties."Šī filma parāda, ka mūsdienu filmu veidotāji skatītājus uzskata par lētticīgiem," raksta kritiķis no "Minneapolis Star Tribune".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!