Foto: Publicitātes foto

Valmieras vasaras teātra festivālā, kas šogad ir veltīts bērniem un ģimenēm, paralēli izrādēm darbosies arī brīvdabas kinoteātris, kurā tiks rādīta sadarbībā Rīgas Starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) veidota bērnu filmu programma, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Jau ziņots, ka festivāls šogad notiks no 4. līdz 6. augustam, trīs dienu programmā piedāvājot astoņas izrādes, septiņas no tām būs jaundarbi, kas tiks radīti īpaši festivālam un izrādītas dažādās vietās pilsētvidē.

Filmu programma iesāks Valmieras vasaras teātra festivālu tā priekšvakarā 3. augustā un turpināsies 4., 5. augustā, izrādot filmas visai ģimenei. Abiem festivāliem sadarbojoties jau otro gadu, Riga IFF Valmieras brīvdabas kinoteātra apmeklētajiem ir sarūpējis ģimenes filmu programmu, kuras galvenie varoņi ir bērni – ar atklājēja garu apveltīti, radoši piedzīvojumu meklētāji. Brīvdabas kinoteātrī būs skatāmas filmas, kuras iepriekšējos Riga IFF norises gados par labākajām izraudzījusies festivāla bērnu žūrija, bet viena no programmas filmām – "Zupas pilsētas slepenā biedrība" – ir otrā skatītākā kinofilma neatkarīgās Igaunijas vēsturē.

Plašāks bērnu un ģimenes filmu klāsts tiks izrādīts "Kids Weekend" laikā Rīgas Starptautiskā kino festivālā, kurš šogad norisināsies no 7. līdz 17. septembrim.

Skatītāji Valmierā uz ģimenes filmu seansiem aicināti ik vakaru pēc saulrieta. Programmu veidos trīs skatītāju citviet iemīļoti, izklaidējoši, izzinoši un azartiski kino darbi kas konceptuāli papildina bērniem paredzēto izrāžu dabu. Skatīties filmas aicināti visi valmierieši un pilsētas viesi, brīvdabas kinoteātris būs pieejams bez maksas pilsētas centrālajā laukumā pie Hanzas sienas iepretim Valmieras teātrim. Ņemot vērā, ka filmu izrādīšanai ir nepieciešama tumsa, filmu seansi sāksies plkst. 22.

Riga IFF "Kids Weekend" Brīvdabas kinoteātra programma:

Ceturtdienas vakarā, 3. augustā – Igaunijas ģimenes filma "Zupas pilsētas slepenā biedrība" ("Supilinna salaselts", 2015). Šis jauneklīgās un nepiespiestās atmosfēras caurvītais piedzīvojumu stāsts bērniem un pieaugušajiem ir talantīgā igauņu režisora Margusa Paju debijas filma, kas neatkarīgās Igaunijas pastāvēšanas laikā ir kļuvusi par otru plašāk skatīto kinodarbu. Tā vēstījuma centrā ir desmitgadniece Marī. Viņa ir pārliecināta, ka vecāku darbs tiem svarīgāks par viņu — par laimi viņai ir lielisks vectētiņš — profesors, kuram piemīt tāds pat atklājēja gars. Marī kopā ar draugiem bauda vasaru, līdz brīdim, kad pilsētu pārņem noslēpumaina slimība — visi pieaugušie sāk uzvesties kā bērni. Slimības sekas ir draudošas un Marī uzņemas rast risinājumu.

Piektdienas vakarā, 4. augustā – Norvēģijas piedzīvojumu drāma bērniem "Operācija Arktika" ("Operasjon Arktis", 2014). Filma ir norvēģu režisores Grētes Būes-Vālas debijas darbs, kas lieliski iemieso Skandināvijas ģimenes kino esenci: aizraujoša un spriega piedzīvojuma veidā aptvert nozīmīgas tēmas — atbildību pret apkārtējiem, īpaši ģimeni, spēju saprasties un būt godīgam. Režisores gleznaini uzņemtais kinodarbs skatītāju ievelk neticamā piedzīvojumā uz pašiem Norvēģijas ziemeļiem — Svalbāru, kur, nevilšus iekāpjot nepareizajā lidmašīnā, nokļūst divas māsas ar brāli. Viņus gaida atklājumiem un negaidītām briesmām pilns piedzīvojums. RIGA IFF bērnu žūrijas balvas laureāte 2015. gadā. Filmas izrādīšana notiek sadarbībā ar Norvēģijas Karalistes vēstniecību. Festivāla rīkotāji iesaka filmu bērniem no 7 gadu vecuma.

Sestdienas vakarā, 5. augustā – parodija par gangsterfilmu žanru visai ģimenei – "Mazais gangsteris" ("De Boskampi's", 2015). Jaunais nīderlandiešu režisors Arne Tūnens savā ģimenes komēdijā ir virtuozi apvienojis labestīgu parodiju par gangsterfilmām ar skolā norisošu piedzīvojumu stāstu. Tā galvenajam varonim, 11 gadus vecajam Rikam ir apnicis, ka viņu un viņa lādzīgo tēvu visi apceļ. Pēkšņa dzīvesvietas maiņa sniedz iespēju šo nepatīkamo situāciju mainīt — Riks, noskatījies televīzijā gangsterfilmu, sāk visiem stāstīt, ka viņa tēvs ir mafijas boss. Taču meliem īsas kājas — drīz vien tie Riku noved neapskaužamā situācijā. Riga IFF bērnu žūrijas balvas laureāte 2016. gadā. Festivāla rīkotāji iesaka filmu bērniem no 7 gadu vecuma.

"Kids Weekend" Valmieras vasaras teātra festivāla ietvaros ir viens no Riga IFF satelītpasākumiem pirms festivāla norises – šogad festivāls notiks no 7. līdz 17. septembrim Rīgā, kinoteātrī "Splendid Palace" ar papildu notikumiem kinoteātros "Kino Bize" un "K Suns". Festivālu šogad veido astoņas filmu programmas, kurās būs skatāmas Latvijas, Eiropas un pasaules jaunākās filmas, retrospekcijas skate, kā arī notiks dažādi izglītojoši un izklaidējoši pasākumi pilsētas iedzīvotājiem un viesiem, kino un kultūras nozaru profesionāļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!