Foto: Publicitātes foto/kadrs no filmas "Zorjana Horobraja"
No 8. līdz 10. martam "Kino Bize" pirmo reizi norisināsies "F-Rated kino dienas", kas būs veltītas sieviešu veidotam kino. Pasākums notiks par godu Starptautiskajai sieviešu dienai, un tajā tiks izrādītas sieviešu veidotas animācijas, dokumentālās un spēlfilmas, portālu "Delfi" informē kino dienu kuratore Agnese Logina.

Programmā ir iekļautas gan pašmāju, gan ārzemju mākslinieces, kuru darbi runā par sievietes lomu sabiedrībā, par seksualitāti, dzimumu līdztiesību vai vienkārši to, kāda izskatās pasaule sievietes acīm dažādās vecuma grupās. Piektdien, 8. martā, atklājot festivālu, Latvijas pirmizrādi piedzīvos filma "Sedermazohisms", kuras režisore ir autortiesību anarhiste Nīna Peilija. Vakarā būs skatāma animācijas īsfilmu programma, kurā ir izceltas trīs animācijas režisores – Martina Skarpelli (Itālija), Signe Baumane (Latvija/ASV) un Kintisa Lundgrēna (Igaunija).

Sestdiena, 9. marts, pievērsīsies dokumentālajam kino – kopā ar Tatjanas Božičas filmu "Laimīgi mūžīgi mūžos" tiks rādītas arī latviešu sieviešu-dokumentālistu veidotās filmas. Latviešu dokumentālo filmu seansā būs iespēja redzēt režisores Unas Celmas dokumentālo īsfilmu "Olu kundze" (2000), kā arī Elitas Kļaviņas debijas filmu "Zorjana Horobraja", kas tikko piedzīvoja savu pirmizrādi uz Latvijas ekrāniem. Latviešu dokumentālo filmu seansu pavadīs saruna ar kino veidotājām.

"F-Rated kino dienu" noslēgumā – 10. martā, spēlfilmām veltītajā dienā, "Kino Bize" gaidāms īpašs Alises Zariņas debijas filmas "Blakus" seanss ar radošo komandu. Pēc "Blakus" būs skatāma vācu režisores Zilkes Endersas filma "Šēnefeldas bulvāris" par pusaudzes dzīvi Berlīnē. Festivāla noslēdzošā filma būs leģendārās režisores Kiras Muratovas "Astēniskais sindroms".

Programma ietvers ne tikai filmu seansus, bet arī diskusijas, performances un citas aktivitātes, kas mudinās domāt par sieviešu lomu kino un sabiedrībā, un to savstarpēju sasaisti un ietekmi. Filmu seansus savukārt papildinās tikšanās ar filmu veidotājām (pēc iespējas), gan sarunas ar "F-Rated kino dienu" kuratorēm.

Pilna "F-Rated: kino dienu" programma tiks izsludināta tuvākajā laikā, biļetes būs pieejamas "Kino Bize".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!