Foto: Liis Reiman

Krievu režisors Andrejs Končalovskis Tallinas starptautiskajā kinofestivālā "Black Nights" (PÖFF) saņēmis balvu ar mūža ieguldījumu kinematogrāfā. Svinīgā balvas pasniegšana notikusi viņa jaunākās filmas "Sin" (Il Peccato) seansā festivāla programmas ietvaros.

Šī ir otrā reizē, kad starptautiski pazīstamais krievu režisors apmeklē Tallinas "Black Nights" kinofestivālu. Iepriekšējo reizi Končalovskis bija festivāla viesis 2002. gadā, kad programmā tika izrādīta viņa filma "House of Fools" ("Muļķu nams/ Дом дураков" 2002).

Viņa jaunākā filma "Sin" ir pilnībā uzņemta Itālijā 14 nedēļu laikā un tajā skan itāļu valoda. Filma ir pasaulslavenā renesanses mākslinieka Mikelandželo portrets, kas izseko viņa radošā ģēnija mokām un ekstāzei, laikā, kad divi ietekmīgi un augstdzimuši grupējumi cenšas viņu pārvilināt katrs savā pusē. Mikelandželo lomā – itāļu aktieris Alberto Testone. Filmu producējusi Andreja Končalovska studija, "Jean Vigo Italia" un "Rai Cinema".

Preses konferencē Tallinā Andrejs Končalovskis pauda viedokli, ka mēs joprojām dzīvojām tādā pašā stāvoklī kā Mikelandželo: "Mēs joprojām dzīvojam tajā pašā pasaulē, ko virza bailes no nāves, karš, pazemojums un bads."

Uz jautājumu, vai politiskās represijas būtu jāuzskata par lielāko apdraudējumu mākslai, Končalovskis atbildēja, ka ikviens dižs darbs tā vai citādi ir tapis represiju kontekstā, gan saistībā ar varu, gan baznīcu. Režisors kā piemērus piesauca Antonu Čehovu, Servantesu, kā arī savas filmas galveno varoni Mikelandželo. "Taču nedomāju, ka ierobežotas tiesības vai ierobežot ģēniju," sacīja Končalovskis.

Tāpat režisoram tika jautāts, kas ir viņa dzīves mestardarbs, Končalovskis atbildēja, ka viņa bērni.

Jau ziņots, ka Tallinas starptautiskais kinofestivāls šogad notiek no 15. novembra līdz 1. decembrim. Festivāls dibināts 1997. gadā un šobrīd ir Baltijas reģionā lielākais festivāls, kas 2015. gadā izpelnījās A klases festivāla statusu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!