Foto: Publicitātes foto
Kinoteātrī "K Suns" svētdien, 8. novembrī, būs Eiropas mākslas kino diena, kuras programmā varēs noskatīties divas norvēģu filmas.

Kinoteātrī "K Suns" sadarbībā ar Norvēģijas Karalistes vēstniecības atbalstu varēs noskatīties divas filmas un piedalīties diskusijā par Ziemeļvalstu kino.

Pulksten 16.30 sāksies diskusija "Norvēģijas skats", kurā piedalīsies kino esejiste Daniela Zacmane un antropologs Māris Prombergs.

Pēc diskusijas varēs noskatīties filmu "Sieviete lauva" (Løvekvinnen), ko veidojusi režisore
Vidbeke Idso (Vibeke Idsøe).

Kā raksta kinoteātra pārstāvji, šī filma ir tuva mūsu kanoniskajam priekšstatam par klasisku ziemeļu kino. Krāšņā lielbudžeta darbā var no sirds just līdzi citādībai, kā arī iepazīt norvēģu pilsētiņas dzīvi 20. gadsimta sākumā.

"Pārlaicīgs stāsts par vispārcilvēciskām vērtībām, citādību, atstumtību, vajadzību justies pieņemtam un neļaušanu sevi iznīcināt," raksta pasākuma rīkotāji. Filma tapusi pēc norvēģu rakstnieka Erika Fosnesa Hansena grāmatas, kas latviešu valodā izdota apgādā Atēna Daces Deniņas tulkojumā.

Pieteikšanās uz bezmaksas seansu šeit. Vietu skaits ierobežots.

Savukārt pulksten 19.30 varēs noskatīties filmu "Karaļa lēmums" (Kongens Nei). Filmu veidojis režisors Eriks Poppe.

Filmas notikumi risinās 1940. gada aprīlī. Vācijas karaspēks izvirza Norvēģijas karalim ultimātu: padodieties vai mirstiet! Pēc trim dienām karalis pieņem savu galīgo lēmumu. Viņš atsakās kapitulēt, kaut gan tas var maksāt dzīvību viņam pašam, viņa ģimenei un norvēģu tautai.

Šis patriotisko darbu, kas savā zemē saņēma nepieredzēti daudz nacionālo kinobalvu, Norvēģija pieteikusi "Oskara" balvai kategorijā "Labākā filma svešvalodā".

Pieteikšanās uz bezmaksas seansu šeit. Vietu skaits ierobežots.

Filmas orģinālvalodā ar subtitriem latviešu valodā.

Svētdien, 8. novembrī Eiropas kinoteātri atzīmēs European Arthouse Cinema Day. Šī tradīcija tika iedibināta, lai pievērstu uzmanību Eiropas kino daudzveidībai un kino personībām, kas strādā dažādās valstīs. Pasākuma iniciatīva nāk no Eiropas organizācijām "CICAE ART Cinema" un "Europa Cinemas", kuras jau vairāku gadu desmitu garumā mērķtiecīgi atbalsta un apvieno filmu izrādītājus, kas strādā ar Eiropā veidotajām filmām un izplata tās ārpus nacionālo ražotājvalstu robežām. Pagājušajā gadā projektā iesaistījās 37 valstis un filmas tika rādītas 620 kinoteātros

Eiropas Mākslas kino dienu aizsāka svinēt 2016. Gadā "CICAE ART Cinema" – Starptautiskā mākslas kinoteātru savienība, kas ir nacionālo kino arodbiedrību, neatkarīgo kinoteātru, festivālu organizatoru un izplatītāju organizācija. To 1955. gadā Vīsbādenē nodibināja Vācijas, Francijas, Nīderlandes un Šveices mākslas kino arodbiedrības. Organizācijas mērķis – atbalstīt augstvērtīgu mākslas filmu izplatīšanu no visas pasaules/ un Europa Cinemas tīkla kinoteātros izrāda starptautiskos kino festivālos atzinību guvušas Eiropas filmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!