Foto: Shutterstock
Šķiet, ka daudzas piemājas garšaugu un dārzeņu dobes nav iedomājamas bez skābeņu klātbūtnes. Tiklīdz dienas kļuvušas saulainākas, to sūri skābās lapas zaļo arvien kuplāk, kas nozīmē tikai vienu – skābeņu sezona var sākties! Ko labu pagatavot no svaigajām skābeņu lapiņām? Un kā vislabāk prāvo, pavasara vitaminizēto ražu saglabāt ziemas krājumiem?

Jāteic paldies konservēšanai un saldēšanai, jo ar šo apstrādes metožu palīdzību varam skābeņu zupu uzvārīt arī visdrēgnākajā novembra dienā. Tomēr ikviens piekritīs, ka zupai, kas izvārīta no svaigām skābenēm, nevis veikalā nopirktām konservētām, ir pavisam cits smeķis. Vislīdzīgāko efektu šādā ziņā var iegūt, ja skābenes zupai nepieciešamo porciju daudzumā sasaldē. Bet nu pie vērtīgākā!

Kas skābenēs labs un kāpēc tās vērts ēst? Skābenēs ir daudz A un C vitamīna, tāpat arī kālija, dzelzs, magnija, norāda "Healthline.com". Turklāt skābās lapiņas ir labs šķiedrvielu avots. Lai gan skābenēs esošā skābeņskābe lielos daudzumos ir kaitīga (sekmē nierakmeņu veidošanos, jo piesaista un nogulsnē kalciju), par skābeņu "pārdozēšanu" nevajadzētu uztraukties. Ieteicamais daudzums skābeņu, ko diennaktī ir droši apēst, ir līdz 50 gramiem, bet tik daudz parasti izmanto vairāku ēdāju pulciņam. Mazināt skābeņskābi palīdz karsēšana, tāpēc – jāgatavo zupas.

Foto: Shutterstock

Garšas ziņā vispatīkamākās būs jaunās skābeņu lapas, kas nav pāraugušas un kātiņi nav pārāk stiegraini. Latvijā skābeņu sezona sākas maijā, bet tās baudāmas līdz jūlijam – tad skābenes zied, veidojas sēklas un lapas vairs nav garšīgas. Pie mums dārzā audzē Belviļas ("Belwilski") skābenes, kurām ir gludas lapiņas, platlapu skābenes ("Broadleaved"), kurām ir krokotas lapas, kā arī sastopamas "Bloody dock" un "Red veined" skābeņu šķirnes ar sarkanām dzīsliņām lapās, vēsta "Dārza ABC". Protams, Latvijā arī sastopamas savvaļas skābenes, no kurām selekcionētas dārza skābeņu šķirnes, tomēr visdrošāk ēst pārbaudītas, no dārzā sējamām sēklām izaudzētas.

Foto: Shutterstock
"Red veined" skābenes.


Pēc noplūkšanas skābenes uzglabā ledusskapī tāpat, kā jebkuru citu lapu dārzeni – traukā vai maisiņā, kuram ir gaisa padeve, lai lapiņas nesāktu pūt. Vispateicīgākais veids – ieklāt kastītē mitru papīra dvieli, virsū likt tīras, nomazgātas skābenes, un ievietot ledusskapī dārzeņu nodalījumā. Šādi uzglabātas skābenes būs svaigas pat trīs dienas, iesaka "Food52.com".

Te atradīsi visvērtīgākos skābeņu uzglabāšanas padomus no "Tasty.lv":


Foto: Shutterstock

Pieglabā sev šīs skābeņu "ieziemošanas" receptes, kas noderēs tad, kad dobes vai plīsīs no zaļo lapiņu pārpilnības:


Jaunās, svaigās lapiņas visgardākās būs svaigajos salātos kopā ar citiem lapu dārzeņiem (spinātiem, lapu salātiem). Jau paaugušākās pievieno zupām, kartupeļu salātiem, lai tās nešķistu pārāk skābas. Tāpat no skābenēm vari pagatavot pesto, kas ļoti gards būs, ja pievienosi zivs ēdieniem, piemēram, lasim, paltusam, līdakai, kā arī teļa un jēra gaļas ēdieniem.

Visgardākās skābenes, protams, ir svaigas, gatavotas uzreiz pēc noplūkšanas, tāpēc steidz izbaudīt skābeņu laiku godam, un izmēģini maksimāli daudz recepšu no "Tasty.lv" klāsta!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!