Foto: Vida Press
Diānai Spenserei liktenis bija lēmis kļūt par, iespējams, pasaules visu laiku iemīļotāko britu karaļnama locekli, un neko daudz nemainīja arī fakts, ka 1992. gadā viņa izšķīrās no prinča Čārlza un pameta karalisko ģimeni. Diāna bija un palika “tautas princese”, tāpēc viņas traģiskā nāve 1997. gadā tikai 36 gadu vecumā vienā acumirklī padarīja viņu par vēsturisku kulta personību.

Diānas fenomens allaž bijis arī masu kultūras uzmanības lokā – pirmā filma par viņu tapa jau 1982. gadā, tikai gadu pēc karaliskajām kāzām. Kopš tā laika princesi Diānu ekrānā atveidojušas 11 aktrises, nupat šajā pulkā pievienojusies arī Kristena Stjuarte, kas Diānas ādā iejutusies drīzumā uz ekrāniem gaidāmajā filmā "Spensere". Ar medija "Insider" starpniecību piedāvājam iepazīties ar visām princeses Diānas lomas atveidotājām.

Kerolaina Bliss “Čārlzs un Diāna: karaliskais mīlasstāsts” (1982)

Tikai 14 mēnešus pēc karaliskajām kāzām kanāls “ABC” izlaida televīzijas filmu “Čārlzs un Diāna: karaliskais mīlasstāsts”, kurā tika rekonstruētas Čārlza un Diānas kāzas Svētā Paula katedrālē Londonā. Aktrise Kerolaina Bliss, kas iejutās Diānas lomā, vēlāk iejutās arī Manīpenijas lomā divās Džeimsa Bonda filmās “Dzīvās ugunis” un “Tiesības nogalināt”, spēlējot pārī ar Timotiju Daltonu.

Ketrīna Oksenberga “Čārlza un Diānas karaliskā mīlestība” (1982)

Foto: Vida Press

Dažas nedēļas pēc minētās “ABC” filmas arī konkurenti “CBS” piedāvāja skatītājiem savu redzējumu uz karaliskajām kāzām. Šajā filmā Diānu attēloja amerikāņu aktrise Ketrīna Oksenberga. “The Washington Post” tolaik rakstīja, ka Diāna filmā atveidota “kā Pelnrušķīte, kuras feju krustmāmiņa izpildījusi meitenes kvēlākās vēlēšanās.” Desmit gadus vēlāk Oksenberga vēlreiz atveidoja Diānu filmā “Čārlzs un Diāna: nelaimīgi mūžīgi mūžos”.

Nikola Formbija “Vindzoras sievietes” (1992)

Foto: Vida Press

Kanāla “CBS” veidotā filma par princesi Diānu un Sāru Fergusoni, Jorkas hercogieni. Filma saņēma kritiku par acīmredzami “plakanu” abu galveno varoņu attēlojumu, cenšoties pilnvērtīgu vēstījumu aizstāt ar aizkadra balsi un laikrakstu pirmajām lapām.

Serēna Skota Tomasa “Diāna: viņas patiesais stāsts” (1993)

Pēc Endrū Mortona dižpārdokļa motīviem veidotā “NBC” filma sniedza ieskatu karaliskā pāra sarežģītajās attiecībās. Serēnas Skotas Tomasas aktierdarbu aktuālā kritika novērtēja kā “šarmantu”, vienlaikus atzīstot, ka aktrise ne īpaši atgādina reālo Diānu. Cita starpā arī Serēna Skota Tomasa redzama pavisam nelielā lomā Džeimsa Bonda filmā – 1999. gada “Ar pasauli nepietiek”.

Džūlija Koksa “Iemīlējusies princese” (1996)

Cits dižpārdoklis kļuva par “CBS” televīzijas filmas iedvesmas avotu, kas vēstīja par Diānas romantisko dēku ar viņas kādreizējo jāšanas instruktoru. Džūlija Koksa filmai tika nozīmēta tikai dažas dienas pirms filmēšanas uzsākšanas. Viņas līdzība ar princesi Diānu gan bija visai apšaubāma.

Eimija Sekomba “Diāna: veltījums tautas princesei” (1998)

Šī filma iznāca gadu pēc Diānas traģiskās nāves un attēloja pēdējo princeses dzīves gadu, pievēršoties attiecībām ar Dodi Fajedu un viņas dēliem. Filmas darbība noslēdzas 1997. gadā ar autokatastrofu, kurā Diāna gāja bojā.

Ženevjēva O’Railija “Diāna: princeses pēdējās dienas” (2007)

Televīzijas filma “Diāna: princeses pēdējās dienas” tika pieteikta kā dokumentālā drāma, kurā intervijas ar reāliem cilvēkiem apvienotas ar inscenētām ainām no Diānas dzīves pēdējām dienām. Īru aktrises O’Railijas tēlojums tika vērtēts pozitīvi, atzīmējot, ka viņas Diāna ir cilvēciska, ar savu gaišo un tumšo pusi.

Naomi Votsa “Diāna” (2013)

Olivera Hiršbīgela filma saņēma katastrofālas atsauksmes gan no kritiķiem, gan skatītājiem, tomēr Naomi Votsas aktierdarbs tika izcelts kā labākais, ko filma spēj piedāvāt. “Votsas simpātiskais tēlojums pārvar Diānas apburošo smaidu, nevainojamo matu sasuku un viņas mītisko tēlu, piešķirot princesei cilvēciskus vaibstus,” rakstīja “New York Times”.

Bonija Sopere “Harijs un Megana” (2018-2019)

Foto: Vida Press

Amerikāņu kabeļtelevīzijas kanālā “Lifetime” pirms dažiem gadiem iznāca veselas divas filmas, kas veltītas prinča Harija un viņa sievas Meganas Mārklas attiecību stāstam. Abās filmās princeses Diānas lomā iejutās amerikāņu aktrise Bonija Sopere.

Emma Korina “Kronis” (2020)

Šobrīd populārākā un visaugstāk novērtētā princeses Diānas atveidotāja uz ekrāna, bez šaubām, ir angļu aktrise Emma Korina fenomenāli populārajā “Netflix” seriālā “Kronis” jeb “The Crown”. Diānas lomā viņa iejutās seriāla ceturtajā sezonā, par ko tika godalgota ar “Zelta globusu”. Nākamajā sezonā Diānu atveidos cita aktrise – Elizabete Debicki, kas zināma no galvenās sieviešu lomas Kristofera Nolana grāvējā “Tenet”.

Kristena Stjuarte “Spensere” (2021)

Amerikāņu aktrise Kristena Stjuarte šobrīd ir jaunākā pienācēja Diānas atveidotāju pulkā – un viņas darbu drāmā “Spensere” ārzemju kritiķi paguvuši pamatīgi saslavēt, pat izsakot pieņēmumu, ka Stjuarte varētu pretendēt uz savu pirmo “Oskaru”. Pablo Laraīna filma ir samērā brīva fantāzija par Diānas nedēļas nogali kopā ar karalisko ģimeni, kuras laikā viņa izšķiras par aiziešanu no prinča Čārlza. Šobrīd vēl nav pieejama informācija, vai un kad filmu rādīs Latvijā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!