Foto: Andrejs Strokins
Valsts svētkos, 18. novembrī, pirmizrādi piedzīvojusi režisores Lailas Pakalniņas jaunākā filma "Spogulī" – ar brāļu Grimmu pazīstamās pasaka "Sniegbaltīte" elementiem mūsdienu vidē. Plašākai publikai filma kinoteātros un tiešsaistē pieejama kopš 19. novembra.

Kā iepriekš vēstīja filmas veidotāji, "Spogulī" iekļauti atpazīstami pasakas tēli un simboli – septiņi rūķīši mežā, spogulis, saindēts ābols, kas stāstā mijas ar jaunām tēlu īpašībām, formātiem un varoņiem. Sniegbaltītes tēvs šajā stāstā ir krosfita treneris, kas pēc Sniegbaltītes mātes nāves apprecas ar neatlaidīgu sportisti, kura nemitīgi tiecas būt labākā. Viņai tas izdodas, taču izaug Sniegbaltīte un viņa var vairāk.

Režisore filmu veidojusi kopā ar savu domubiedru, Latvijā un starptautiski atzītu kinooperatoru Gintu Bērziņu. Filma iedzīvināta unikālā un sarežģītā tehnikā, to veido selfiji. Filmas varoņi stāstā neskatās viens uz otru, bet gan tieši kamerā, šķietami filmējot sevi. Režisore atzīst, ka šāds formāts izvēlēts kā atsauce uz spoguļošanos, ļaujot katram stāsta varonim dalīties savās domās un reaģēt uz notiekošo.

Lai arī filmā varoņi tiek ievietoti ekstremālos apstākļos un spraigos notikumos, Laila Pakalniņa, domājot par filmas tēmu, akcentē rotaļīgumu: "Filma ir par spēlēšanos un prieku. Par to, kā nostāties uz galvas un paskatīties uz pasauli otrādi."

"Man ļoti patika šī filma! Es pieķēru, ka man visu laiku ir smaids uz lūpām un pamošanās sajūta. Tāpēc, ka visu laiku ir pārsteigums un oriģinalitāte, un negaidītība. Un aktieru sastāvs rada interesi. Ļoti spēcīga, vitāla un negaidīta filma," tā filmu pēc pirmizrādes novērtējusi aktrise Elita Kļaviņa.
Filmā piedalās ne vien atzīti aktieri, bet debitē arī profesionālas dejotājas, akrobāti un sportisti.

Sniegbaltītes tēva lomu spēlē aktieris Lauris Dzelzītis, filmā piedalās pazīstamā baletdejotāja un horeogrāfe Elza Leimane, dejotāja un akrobāte Madlēna Valdberga, aktieri Gatis Gāga, Kaspars Gods, kā arī lietuviešu aktieris un režisors Mikolas Vildžiūnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!