Foto: Eugene Gologursky

Režisora Viestura Kairiša filma "Janvāris" prestižajā Traibekas filmu festivālā Ņujorkā saņēmusi labākās ārzemju filmas balvu, portālu "Delfi" informēja filmas producents Gints Grūbe.

Filmas pasaules pirmizrāde Traibekas festivālā notika šī gada 10. jūnijā. Kā norāda Grūbe, pēc filmas pirmizrādes tā guva plašu atspoguļojumu ASV medijos. Lai arī filma stāsta par notikumiem pirms 30 gadiem, kritiķi vairākkārt norādījuši uz filmas aktualitāti. Festivāla starptautiskās konkursa programmas žūriju veidoja aktrise Lusija Bointone (Lucy Boynton), aktieris, kinorežisors Entonijs Edvardss (Anthony Edwards), kinorežisors Azazels Džeikobs (Azazel Jacobs) un aktrise Rosanna Ārkete (Rosanna Arquette).

"Filmas "Janvāris" uzvara Traibekas festivāla (ASV) starptautiskajā konkursā ir īpašs notikums Latvijas kino pieredzē arī vēsturē. Šī ir pirmā šāda mēroga balva Latvijas spēlfilmai, kas apliecina gan režisora Viestura Kairiša, gan radošās grupas, gan producējošās studijas "Mistrus Media" profesionālo briedumu un starptautisko konkurētspēju," saka Latvijas Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.

"Nozīmīgi, ka "Janvāris" ir tapusi sadarbībā ar Lietuvu un Poliju kā trīs valstu kopražojuma filma. Latvijas un Lietuvas sadarbība filmu jomā pēdējos gados ir bijusi intensīva un pamanāma, Traibekas festivāla balva ir tam būtisks apliecinājums. Jāpiezīmē, ka filmā iesaistīti arī Igaunijā pazīstamie scenāristi Andris Feldmanis un Līvija Ulmane (Livia Ulman), kas apliecina, ka "Janvāris" ir būtisks Baltijas sadarbības piemērs. Un, kas nav maznozīmīgi – mākslinieciski spēcīgs stāsts par jauna cilvēka personības nobriešanu sarežģītās vēsturiskās situācijās. Filmas "Janvāris" balva Traibekas festivālā būtiski veicinās šīs filmas izplatīšanu gan ASV, gan arī pasaulē," papildina Rietuma.

Kā vēstīts iepriekš, spēlfilma "Janvāris" stāsta par astoņpasmitgadīgiem jauniešiem, kuri tiek ierauti Rīgā notiekošajos 1991. gada janvāra politiskajos notikumos. Filmas varoņi ir bezgala tālu no jebkādas politiskās dzīves, taču apstākļi liek nonākt politikas un vēstures krustpunktā.

Filma "Janvāris" ir Latvijas, Lietuvas un Polijas kopprodukcijas filma, ko veido Latvijas filmu studija "Mistrus Media" (producenti Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe) kopprodukcijā ar Polijas kompāniju "Staron Film" (Malgožata Staron), Lietuvas kompāniju "ArtBox" (Kestutis Drazdauskas).

Filmas komandu veido režisors Viesturs Kairišs, filmas operators Voiteks Starons, filmas māksliniece Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece Rūta Lečaite, grima māksliniece Ilze Trumpe, komponiste Juste Janulīte, skaņu režisors Jonas Maksvīts. Filmas producenti ir Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe.

"Mēs esam ļoti gandarīti, ka mūsu studijā veidotā filma "Janvāris" ieguvusi Traibekas festivāla žūrijas balvu kategorijā "Labākā ārzemju filma" un priecājamies, ka Latvijas vēstures stāsts sasniedz pasaules skatītājus. Paldies visai komandai, kopproducentiem un visiem mūsu "Mistrus Media" kolēģiem par lielo darbu filmas un tās pasaules pirmizrādes sagatavošanā," tā viena no filmas producentēm Inese Boka-Grūbe.

Traibekas filmu festivāls Ņujorkā ir viens no pasaulē nozīmīgākajiem kino festivāliem, kuru radījis aktieris Roberts De Niro, Džeina Rozentāla un Kregs Hatkofs. Festivāla izveidošanas mērķis savulaik bija atdzīvināt kultūras dzīvi Ņujorkas prestižajā Traibekas (Tribeca) rajonā Manhetenā pēc 2001. gada septembra terorakta un "sniegt pavisam jaunu festivālu pieredzi filmu veidotājiem no visas pasaules, kā arī skatītājiem." Kopš tā izveidošanas Traibekas festivāls kļuvis par vienu no prominentākajiem festivāliem pasaulē, kurā līdz šim nav tikusi izrādīta neviena Latvijas spēlfilma.

Filmu "Janvāris" pasaulē izplata Ņujorkā un Londonā bāzētā skandināvu izplatīšanas kompānija "The Yellow Affair". Traibekas filmu festivālā notika četri filmas seansi. Filmas pirmizrāde Latvijā plānota šī gada nogalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!