Pirmdien, 20. februārī, pirmizrādi piedzīvos režisores Unas Celmas jaunā filma "Zilās asinis" – kinodarbs, kas atklāti runā par vardarbību attiecībās – gan fizisku, gan mentālu, gan seksuālu. Galvenajās lomās filmā redzami aktieri Ilze Ķuzule-Skrastiņa un Egons Dombrovskis.

Kā vēsta režisore Una Celma, stāsti par vardarbību pie viņas nonākuši nemitīgi - gan no pazīstamiem, gan svešiem. "Tie nelika mani mierā. Kādēļ pie manis? Sapratu, ka tie atrod mani, lai varētu rezonēt tādā formā, kuru es varu realizēt – filmā," saka jaunā kinodarba autore.

Filma uzdod jautājumu - vai ir iespējams dzīvot tā, lai visi ar tevi ir apmierināti? "Zilo asiņu" galvenā varone Diāna (Ilze Ķuzule-Skrastiņa), kas nāk no augstākajiem sabiedrības slāņiem un izmisīgi cenšas dzīvi pielāgot tam, kā citiem šķiet pareizi. Mātei, draudzenei, sabiedrībai, vīram. Cenšoties saglabāt statusu sabiedrībā un mēģinot slēp vīra atkarību, Diānas attiecības ar meitu kļūst traumatiskas. Kas ir svarīgākais - sabiedrība, mamma, vīrs vai attiecības ar meitu? Ko izvēlēsies Diāna? Realizēs citu ideju par savu dzīvi, jeb būvēs pati savu?

"Mēs katrs pazīstam tādu sievieti, tādu ģimeni, kuru dzīvoklī vai nu "kliedz vai arī ir klusums", tādu ģimeni, kurā aiz laimīgas vai apskaužamas fasādes slēpjas vientulība, atkarības, kauns un skumjas. Tās ir ģimenes, kurās cilvēki atrodas nevis savas izvēles vai mīlestības dēļ, bet sabiedrības spiediena rezultātā. Tie dzīvo tādās mājās no kurām paklusām tiek nesti ārā vērtīgi priekšmeti, lai apmierinātu kādu atkarību. Tāpēc šī filma ir ļoti svarīga, jo uzdod būtisku jautājumu - kam tad mēs dzīvojam? Sev vai citiem?" filmu piesaka tās veidotāji.

Aktrise Ilze Ķuzule-Skrastiņa atcerās: "Šis bija viens no neparastākajiem filmēšanas procesiem, šī vārda labākajā nozīmē. Kovida pandēmijas pārtraukumi bija lieli, tāpēc bija jo interesantāk atgriezties pie tēla un materiāla pēc lielām pauzēm, it kā atkal satiekot labu draugu un viņas stāstu. Daudz improvizācijas un milzīga empātija pret manu varoni, zinot, ka stāsts balstās patiesos notikumos! Ceru, ka šis stāsts vēl vairāk aktualizēs tēmu, par kuru nekad nedrīkstam klusēt."

"Lai arī filma ir drāma, bet filmēšanas laikā smiekli bij neatņemama sastāvdaļa. Režisorei patīk improvizēt, mums atlika tikai ļauties," papildina Egons Dombrovskis.

Lomās: Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Egons Dombrovskis, Iveta Pole, Anda Katrīna Reine, Gerds Lapoška,Toms Veličko u.c.

Filma kinoteātros visa Latvijā būs skatāma no 24. februāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!