Foto: Kadrs no filmas/LETA

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs arī devis savu ieguldījumu, lai pievērstu starptautisku uzmanību latviešu režisores Signes Baumanes animācijas filmai "My Love Affair with Marriage" ("Mans laulību projekts"), kas iekļuvusi ASV kinoakadēmijas balvas "Oskars" 33 filmu sarakstā un pretendē uz iekļūšanu labāko pieciniekā pilnmetrāžas animācijas kategorijā.

Šīs nedēļas izskaņā, 5. janvārī, Latvijas Valsts prezidenta sociālo tīklu kontos publicēts video, kurā Rinkēvičs pauž atbalstu filmai un aicina to noskatīties. Viņš Baumani sauc par ļoti labu un vizionāru režisori, bet filmu par interesantu, īpaši personisku stāstu par pašizziņu, mūziku un animāciju.

Rinkēviča atbalstu pamanījis arī animācijas mākslai un profesionāļiem veltītais portāls "Cartoon Brew", kas šādu valsts galvas aktivitāti novērtē kā līdz šim nebijušu.

Amerikāņu portāls, kas izveidots pirms 20 gadiem, savai auditorijai skaidro, kur Eiropā atrodas Latvija, arī mūsu valsts izmēru un iedzīvotāju skaitu, uzsverot, ka, viņuprāt, līdz šim "Oskara" balvas vēsturē nav bijis gadījums, kad kādas valsts prezidents iesaistās animācijas filmas atbalsta kampaņā.

Tāpat portāls atgādina, ka Signe Baumane ir dzimusi Latvijā, laikā, kad to bija okupējusi Padomju Krievija, bet šobrīd režisore dzīvo un strādā Ņujorkā. Viņas animācijas filma "My Love Affair with Marriage" ir Latvijas, ASV un Luksemburgas kopražojums. No 33 filmām, kas pretendē uz "Oskaru" kategoriju "Labākā animācijas filma", tā ir ar vismazāko budžetu. Tomēr publikācijā uzsvērts, ka starp šī gada pretendentēm tikai retā, vai pat neviena, ir tik personiska, kā Signes Baumanes veikums.

Vai "My Love Affair With Marriage" būs iekļuvusi "Oskaru" pieciniekā, varēs uzzināt 23. janvārī, kad ASV kinoakadēmija izziņos visu kategoriju nominantus.

"Muzikālās filmas vēstījums ir no drosmīga un nesatricināma sievietes skatapunkta, ko plaša patēriņa animācijas filmu veidotāji pat neuzdrošinātos apsvērt," raksta "Cartoon Brew", norādot, ka Signes Baumanes filma jau ieguvusi vairāk nekā 20 balvu dažādos festivālos, kā arī bijusi nominēta prestižajai Eiropas kinoakadēmijas balvai.

Animācijas filma pieaugušajiem "Mans laulību projekts" uzdod mūžīgo jautājumu – kas ir mīlestība, kā to atrast un saglabāt? Filma vēsta par jaunas sievietes Zelmas mīlestības meklējumiem, kuros iesaistās arī mītiskās sirēnas, mācot tiekties pēc perfektas laulības. Tomēr ideālistiskie priekšstati neizbēgami sabrūk, kad notikumiem pieslēdzas Bioloģija ar tās hormonu un neironu signāliem, kas iespaido sievietes emocijas un rīcību. Filma tapusi "Studijā Lokomotīve".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!