Foto: Gints Ivuškāns

Kinoteātrī "Splendid Palace" pirmdien, 22. janvārī, pirmizrādi piedzīvoja jaunās daudzsēriju filmas "Pansija pilī" pirmās divas sērijas. Kā vēstīts iepriekš, kopā filmai, kas tapusi pēc rakstnieka Anšlava Eglīša romāna "Pansija pilī" motīviem, būs astoņas sērijas un tās pie skatītājiem nonāks pakāpeniski.

Pirmizrādes vakarā "Splendid Palace" bija pulcējusies visa filmēšanas komanda, tai skaitā kuplais iesaistīto aktieru pulks no teju visiem Latvijas teātriem. Jaunajā seriālā galvenajā – Anšlava Eglīša – lomā nofilmējies Latvijas Leļļu teātra aktieris Rihards Zelezņevs, viņa tēvu, dzejnieku Viktoru Eglīti atveido Jaunā Rīgas teātra (JRT) aktieris Gundars Āboliņš, bet viņa dzīvesbiedres un mūzas, gleznotājas Hildas Vīkas lomā redzama Čehova teātra vadītāja, aktrise Dana Bjorka. Pirmizrādes svinībās klāt bija arī JRT aktieri Vilis Daudziņš un Kaspars Znotiņš, Dailes teātra vecmeistari Olga Dreģe un Juris Strenga, kā arī Ģirts Jakovļevs no Nacionālā teātra, Valmieras teātra aktieri Dace Everss un Arnolds Osis, Liepājas teātra aktieri Gatis Maliks, Kaspars Kārkliņš, Signe Dancīte un Agnese Jēkabsone. Pirmizrādes svinētāju pulkā bija arī aktrises Alise Dzene, Anta Aizupe, aktieri Kaspars Dumburs, Jānis Jarāns un citi.

Foto: Linda Siliņa/DELFI

Uz pirmizrādi bija ieradusies arī bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ar dzīvesbiedru Imantu Freibergu. Svinīgo notikumu apmeklēja kultūras ministre Agnese Logina (P), kā arī finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) ar dzīvesbiedri, Valmieras teātra direktori Evitu Ašeradenu. Jāpiebilst, ka seriālā nelielā lomā redzams arī Ašeradenas dēls Eduards.

Par godu pirmizrādē "Splendid Palace" foaje bija aplūkojams Anšlava Eglīša smokings un rakstāmmašīna no Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma.

Kā vēstīts iepriekš, jaunā daudzsēriju filma ataino aizraujošus un komiskus notikumus septiņās sērijās, kurās topošais rakstnieks Anšlavs Eglītis kopā ar brāli Vidvudu, tēvu Viktoru un viņa dzīvesbiedri Hildu Vīku sāk muižas atjaunošanas darbus, vienlaikus tajā atverot pansiju, kas kļūst par apkārtnes iedzīvotāju, pagātnes rēgu, pilsētas viesu un latviešu inteliģences attiecību krustpunktu un vienas vasaras skatuvi 20. gadsimta 20. gadu Latvijai.

Filmas režisori ir Andis Mizišs, Marta Elīna Martinsone, Dāvis Sīmanis, bet noslēdzošo, astoto, dokumentālo sēriju veidojis Gints Grūbe, filmas operators Andrejs Rudzāts, producenti Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe, scenāriju veidojuši Tabita Rudzāte un Ivo Briedis, filmas galvenā māksliniece Kristīne Jurjāne, mākslinieks Jānis Kalniņš, grima māksliniece Ilze Trumpe, kostīmu mākslinieces Kristīne Jurjāne un Rūta Kuplā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!