Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 11. februārī, kanālā TV3 sāks demonstrēt četru epizožu dokumentālo filmu "Čornobiļa 2022", kas ir viens no skatītākajiem Go3 oriģinālseriāliem visā Baltijā.

Kā vēsta filma veidotāji, caur neredzētiem kadriem, intervijām un arhīvu materiāliem tiek atklāts, cik nopietni 2022. gada pavasarī bija kodolkatastrofas draudi. Filmu producējis Andrejs Ēķis sadarbībā ar Ukrainas kompāniju "UM Group" un pazīstamo ukraiņu producentu Vitaliju Dokalenko.

2022. gada 23. februārī Čornobiļas atomelektrostacijas (AES) darbinieki ieradās uz ierasto 15 stundu maiņu, taču neilgi pirms rītausmas pie vārtiem parādījās Krievijas militārie spēki. AES darbinieki varēja atgriezties mājās pie ģimenēm tikai pēc 36 dienām, kuru laikā piedzīvotais joprojām ir noslēpumos un dažādās interpretācijās tīts. Vai tiešām Eiropa bija soli attālumā no jaunas kodolkatastrofas? Šos jautājumus pētīs dokumentālā filma.

Notikumi, kas norisinājās AES, tiks atklāti caur trijiem skatpunktiem. Pirmais ir ekstrēmā sporta veida "slackline" praktizētāju redzētais. Viņi kara sākumā atradās Čornobiļas lieguma zonā un patvērumu meklēja AES. Par redzēto un piedzīvoto filmā dalīsies arī stacijas personāls, savukārt kodoleksperti analizēs situācijas bīstamību un iespējamos scenārijus. Četru sēriju dokumentālais seriāls ir interviju, arhīvu un dramatiskas rekonstrukcijas kombinācija ar piekļuvi unikāliem Čornobiļas novērošanas kameru materiāliem.

Dokumentālā seriāla producents ir Andrejs Ēķis, bet kā izpildproducents un režisors darbojas ukrainis Vitalijs Dokalenko, kurš karjeras laikā producējis vairāk nekā 30 dokumentālās filmas. Filmā iesaistītos izjautā un informāciju ievāc žurnālists Dmitro Tuzovs.

Pēc dokumentālajā seriālā redzamo notikumu motīviem tika radīts arī mākslas seriāls, kas pie TV3 skatītājiem nonāks 7. martā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!