Tuvojoties svētā Patrika dienai, uz ASV kinoekrāniem nokļuvušas divas jaunas filmas par Īriju – "Agnes Browne" un "The Closer You Get", kas izraisījušas amerikāņu skatītājos interesi par visu īrisko.
Pēdējo desmit gadu laikā ASV kinoteātros demonstrēta vesela virkne Īrijas tematikai veltītu filmu - gan par politiku ("Michael Collins", "In the Name of the Father"), gan mītiem un leģendām ("Into the West", "The Secret of Roan Inish"), gan mūziku ("The Commitments", "Hear My Song"), gan par īru ģimeņu īpatnībām ("Dancing at Lughnasa", "The Snapper").

"No Īrijas pēdējā laikā nāk ārkārtīgi daudz jaunu filmu. Varētu pat teikt - īsta filmu pārpilnība," saka filmas "Agnes Browne" režisore un galvenās lomas atveidotāja Andželika Hjūstone. Viņas filma stāsta par kādu īru atraitni, kas audzina septiņus bērnus.

"No Īrijas patlaban nāk ļoti daudz labu filmu. Tas ir kaut kas līdzīgs britu kino uzplaukumam 60.gados," atzīst Hjūstone. Hjūstone bērnību aizvadījusi Īrijā, bet vēlāk tēlojusi galveno lomu sava tēva, leģendārā režisora Džona Hjūstona filmā "The Dead", kas uzņemta pēc Džeimsa Džoisa stāsta par kādām viesībām Dublinā.

Vairākas īru filmas ASV kļuvušas par kases grāvējiem. Tādas ir "Waking Ned Devine" un "The Crying Game", kas 1992.gadā saņēma piecas Oskara nominācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!