Foto: Arhīva foto

Slavenā mākslinieka Pablo Pikaso gleznots viņa mīļākās Marijas Terēzas Valteres portrets otrdienas vakarā tika pārdots izsolē Londonā par 28,6 miljoniem britu mārciņu (23,1 miljonu latu), paziņoja izsoļu nams "Sotheby's".

1932.gadā tapušo gleznu "Femme assise pres d'une fenetre" ("Sēdoša sieviete pie loga") nopirka anonīms vairāksolītājs pa telefonu. To bija plānots pārdot par summu no 25 līdz 35 miljoniem mārciņu. 

Šī glezna bija visdārgāk pārdotais objekts impresionisma, modernās un sirreālisma mākslas izsolē, kuras kopējie ienākumi bija 121 miljons mārciņu (98 miljoni latu). 

Pikaso iepazinās ar Valteri 1927.gadā Parīzē, kad viņam bija 45 gadi, bet viņai - 17 gadi. Viņu attiecības vairākus gadus tika turētas noslēpumā gan Valteres jaunības dēļ, gan tāpēc, ka Pikaso bija precējies ar krievu balerīnu Olgu Hohlovu.

Pikaso un Valteres romāns nāca gaismā 1932.gadā, kad Valteres portreti pirmoreiz tika izstādīti līdz ar citiem Pikaso darbiem un Hohlova saprata, ka viņas vīra dzīvē ienākusi cita sieviete. Valterei no Pikaso 1935.gadā piedzima meita Maja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!