Foto: Publicitātes attēli
Pēc mākslnieces Birutas Delles izstādes atklāšanas galerijā "Daugava" pagājušā gada 17. decembrī, klajā laists apjomīgs mākslinieces glezniecības albums, kas veidotsdivu gadu garumā, portālu "Delfi" informē galerijas pārstāvji.

Jaunais izdevums ļauj izsekot mākslinieces daiļrades ceļam, atklāj viņas glezniecības plašo diapazonu, strādā viņa visos žanros, viņas lielākie atradumi glezniecībā gūti dabā. Albumā pēdējie reproducētie darbi tapuši pērn – 2012.gadā, starp tiem, kā viens no izcilākajiem sasniegumiem minams mākslinieces pašportrets.

Albumu sastādītāja un teksta autore ir Anda Treija, mākslinieks Juris Petraškevičs.

Albumā reproducēti aptuveni  200 darbi, kas atrodas Nacionālā mākslas muzeja krājumā, Mākslinieku savienības kolekcijā un daudzās privātās kolekcijās. Birutas Delles glezniecība izdevumā atspoguļota jau no viņas pirmajiem mēģinājumiem strādāt ar eļļas krāsām, kad paralēli mācībām 2.vidusskolā Biruta Delle, tad vēl Priekule, katru dienu devās pie sava skolotāja , gleznotāja Anša Stundas, lai mācītos gleznot.

Septiņus gadus viņa bija uzcītīga Anša Stundas skolniece un viņš veltīja meitenei daudz laika, augsti vērtēja viņas spējas. Tad seko sagatavošanas kursi Mākslas akadēmijā un studijas, laiks, kad Biruta Delle sev atklāja Sezāna glezniecību, apmeklējot muzejus Pēterburgā un Maskavā. Mākslas akadēmijā Dellei kļuva arvien mazāk interesanti, viņa meklēja iespējas izstādēs piedalīties arī bez akadēmijas diploma.

Pirmā izstāde, kurā piedalās Biruta, jau kā Delle, viņa  ir precējusies ar Hubertu Delli, bija 1967.gadā. Eksponēto darbu nopirka toreizējais Mākslas fonds. Sākumā Biruta Delle aktīvi piedalījās kopējās izstādēs, bet pēc 1970.gada regulāri rīkoja personālizstādes.

Pati būdama radoša personība, ar milzīgām iztēles spējām, Delle ir uzticīga dabai, tam, ko viņai mācījis Ansis Stunda, viņas skolotājs. Birutai Dellei bija izlolots sapnis par savu studiju, par to, ka viņa tālāk nodos jaunajiem savu prasmi un zināšanas. 70.gadu vidū darbu sāka viņas studija "Zemūdene", jaunieši nāca, lai gleznotu, bet atbalsts šai neformālajai  institūcijai nebija. Tas vairāk kā nerealizēts sapnis arī palicis, lai gan ik pa laikam Biruta Delle pie tā ir atgriezusies.

Birutas Delles personālizstāde galerijā "Daugava" aplūkojama vēl līdz 9. februārim.

Foto: Birutas Delles izstādes atklāšana galerijā 'Daugava'

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!