Latvijas paviljona 55. starptautiskajā Venēcijas mākslas biennālē apmeklētāju skaits pārsniedzis 100 000 cilvēku, ziņo "kim?" Laikmetīgās mākslas centrs.

Latvijas paviljonu "North by Northest" Starptautiskās  Venēcijas mākslas biennāles "Arsenāla" teritorijā atklāja šā gada 31.maijā, un līdz šim to apmeklējuši liels skaits mākslas un kultūras cienītāju, kultūrtūristu, kā arī nozares profesionāļu no visas pasaules. Aizvadītajā nedēļas nogalē tika sasniegta 100 000. apmeklētāja atzīme, divkārt pārsniedzot plānoto apmeklētāju skaitu.

Latvijas paviljona gide un pārstāve Venēcijā, "kim?" praktikante Ingūna Levša ziņo, ka ir noskaidrots 100 000. apmeklētājs, un tā ir Venēcijas biennāles regulāra apmeklētāja, stiliste, Veronika no Parīzes. "Ļoti pārsteidza Kaspara Podnieka fotogrāfijas, kurās modeļi jeb cilvēki, kas pozējuši māksliniekiem, izskatās kā skulptūras. Savukārt Kriša Salmaņa instalācija ar koku ir tiešām elpu aizraujošs piedzīvojums. Pieredze šajā paviljonā mani noteikti pavadīs arī tālāk un es pilnīgi pieļauju, ka šis varētu būt viens no maniem paviljoniem – šī gada favorītiem," jautāta par saviem iespaidiem, atklājusi Veronika.

Latvijas paviljons izpelnījies arī pastiprinātu ārzemju mediju interesi, kas uz to atsaucas savos biennāles apskatos un min izvērstās Venēcijas biennāles recenzijās. Starptautiskais mākslas ziņu portāls "Blouin Artinfo" iekļāvis Latvijas paviljonu to piecu nacionālo paviljonu topa sarakstā, kurus Venēcijas biennāles apmeklētājiem Arsenāla teritorijā nevajadzētu laist garām, ziņo organizatori.

Venēcijas mākslas izstādē Latviju pārstāv mākslinieki Kaspars Podnieks un Krišs Salmanis. Ekspozīcijā ar nosaukumu "North by Northeast" ("Ziemeļi - Ziemeļaustrumi") izstādīti jauni, īpaši Arsenāla telpai veidoti mākslinieku Podnieka un Salmaņa darbi. Atklājot mākslinieka attiecības ar reālo un vienmēr mainīgo cilvēku veidoto pasauli, tostarp iztēlotajām Eiropas robežām un centriem, mākslinieki pēta un izgaismo identitātes, nenoteiktības un starpstāvokļu jēdzienus, informē organizatori.

Latvijas paviljonu organizē "kim?" Laikmetīgās mākslas centrs sadarbībā ar Ņujorkas mākslas telpu "Art in General". Projekta kuratoru komandu veido "Art in General" vadītāja Ena Bārlova, kuratore Kortnija Fina un mākslas vēsturniece Alise Tīfentāle.

Venēcijas biennāle apskatāma līdz 24.novembrim.

"kim?" izdevis arī Latvijas paviljona oficiālo katalogu, kuru iespējams iegādāties "kim?", "Birojnīcā", galerijā "Istaba" un "Lukabuka". Tas līdz ar 55. Venēcijas biennāles katalogu pieejams apskatei arī "kim?" lasītavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!