Foto: AFP/Scanpix
Ielu mākslinieks Benksijs, kurš nesen iesāka mēnesi garu grafiti maratonu Ņujorkā, apsver aiziešanu no mākslas galerijām.
"Es sāku zīmēt uz ielām, jo tā bija vienīgā vieta, kur varēju izpausties," britu mākslinieks teica laikrakstam "The Village Voice". "Tagad man jāturpina to darīt, lai pārliecinātu citus, ka tā nebija daļa no ciniska plāna."

"Komerciāli panākumi - grafiti māksliniekam tā ir izgāšanās pazīme. Mums nevajadzētu gūt tik lielu atbalstu," uzskata Benksijs.

Viņš bauda gan plašu atpazīstamību, gan arī finansiālus panākumus. Tādas Holivudas zvaigznes kā Andželīna Džolija un Breds Pits ir gatavi šķirties no vairākiem miljoniem dolāru, lai iegūtu savā īpašumā Benksija grafiti.

"Protams, kaut kāda samaksa ir jāsaņem, citādi uz ielām būtu redzams tikai amatieru un bagātnieku bērniņu vandalisms," viņš pauž intervijā, kas notika ar e-pastu palīdzību. "Tas ir sarežģīti. Tikko tu nopelni ar zīmējumu uz ielas, tas savādā kārtā uzreiz pārvēršas reklāmā. Kad grafiti nav sodāms, tas zaudē lielāko daļu no sava nevainīguma."

Kā jau ziņots, Benksijs oktobri aizvadīs Ņujorkā. Viņš apņēmies katru dienu radīt pa vienam jaunam grafiti, kas veido savdabīgu "izstādi" uz Ņujorkas māju sienām. Pirmais zīmējums tika aizkrāsots jau dienu pēc parādīšanās, un nākamos piemeklēja līdzīgs liktenis. "Man šķita, ka citi grafiti mākslinieki mani nevar ciest tāpēc, ka izmantoju trafaretus, bet izrādās, ka viņi vienkārši nevar mani ciest," jokoja Benksijs.

Savukārt pirms pāris dienām viņš interneta vietnē "Youtube" publicēja savu pirmo mini video projektu, kurā islāmisti nogalina "Disney" varoni zilonīti Dambo:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!