Foto: AFP/Scanpix
Pirms divām nedēļām anonīmi pārdots visu laiku dārgākais mākslas darbs. Tagad atklājies, ka Īrijā dzimušā angļu mākslinieka Frensisa Bēkona gleznu "Lusjēna Freida trīs studijas" izsolē Ņujorkā par 142,4 miljoniem ASV dolāru (74,76 miljoniem latu) iegādājusies Kataras emīra māsa Šeika Maijasa bin Hamada al Thani (Sheikha Mayassa bint Hamad al-Thani).

Gatavojoties 2022. gadā gaidāmajam Pasaules futbola čempionātam, Katara ne tikai būvē jaunu stadionu un pilnveido jau tā moderno infrastruktūru, bet vēlas kļūt arī par vienu no ietekmīgākajiem pasaules mākslas centriem.

Vislielākie nopelni šajā ziņā ir Bin Hamadai al Thani, kura pēdējos gados jau ieguldījusi prātam neaptveramas summas, iegādājoties mākslas darbus visā pasaulē un tādējādi kļūstot par vienu no ietekmīgākajām personām mākslas tirgū.

Jau rakstīts, ka Bēkona mākslas darbs "Lusjēna Freida trīs studijas" izsolē nonāca pirmo reizi, un tā sākumcena bija noteikta 80 miljoni ASV dolāru.

"Chrstie's" izsoļu namā pēc sešas minūtes ilgas kaismīgas vairāksolīšanas glezna pārdota par 142 405 000 ASV dolāru.

Līdz ar to Bēkona mākslas darbs pārspējis līdzšinējo izsoļu rekordu - 119,9 miljonus ASV dolāru, kas 2012.gada maijā konkurējošā izsoļu nama "Sotheby's" izsolē tika samaksāti par Edvarda Munka slaveno gleznu "Kliedziens".

Bēkona trīskāršā glezna tapusi 1969.gadā, aptuveni 25 gadus pēc abu mākslinieku iepazīšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!