Ietekmīgajā "Serpentine Sackler" galerijā Londonā decembra sākumā atklāta arhitektes Zahas Hadidas (1950 – 2016) zīmējumu, gleznu, kaligrāfijas un digitālo darbu izstāde, vēsta "Zaha Hadid Architects".

Izstādē atklātas Hadidas talanta mazāk zināmās šķautnes – tajā apmeklētājiem sniegta iespēja slaveno irākiešu izcelsmes arhitekti iepazīt kā mākslinieci un kaligrāfi, vēsta galerijas pārstāvji.

Izstādē aplūkojami reti izstādīti Zahas Hadidas darbi, kas saistīti gan ar realizētiem, gan nerealizētiem projektiem. Arhitektes izstrādātās ēku koncepcijas ir izstādes vērtīgākā daļa, vēsta ārzemju mediji.

Vietne "The Art Newspaper" kā nozīmīgus darbus min "Concept Painting, Cardiff Bay Opera House, Wales" (1994-96), "Hafenstrasse Development" (1989) un "Confetti, The Peak" (1982-83).

Hadida uzskatāma par vienu no 21. gadsimta svaīgākajām arhitektēm, viņas mākslinieciskā vīzija būtiski ietekmējusi mūsdienu arhitektūru. "Viņas arhitektūrā forma un telpa tiek ievilkta elpu aizraujošās plūdenās telpas progresijās," raksta "Zaha Hadid Architects". "Hadidas celtnes pārveido priekšstatus par to, ko iespējams paveikt ar betonu, tēraudu, būvkokiem un stiklu."

Hadida ir cieši saistīta ar "Serpentine Sackler" galeriju jau kopš 1996. gada; 2000. gadā pēc viņas dizaina tapa galerijas vasaras paviljons, savukārt 2013. gadā – galerijas piebūve.

Izstāde apskatāma līdz 2017. gada 12. februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!