Foto: Shutterstock
Laikā, kad viss zied un zaļo, ēst telpās šķiet apgrēcība. Gribas pikniku! Smērējam sviestmaizes, krāmējam grozā zelteri un laižam zaļumos!

"Izpriecas izbraukums ārpus pilsētas, parasti plašākā sabiedrībā, ar maltīti," tā pikniku komentē vietne "Tezaurs".

Man pikniks ir uz zemes noklāts galdauts, kas aizkrāmēts ar daudz un dažādām uzkodām, bet galdauta stūrī stāv grozs ar glāzēm un dzērieniem. Vēl pikniks man neizbēgami asociējās ar smilšu garšvielu (ja tas notiek pie jūras) un to, ka es pati esmu maltīte knišļiem, tā teikt, pikniks divi vienā, kad esi gan piknikotājs, gan piknika "zviedru galds" vienā personā.


Nenoliedzami, ka visvairāk piknikus izbauda bērni, jo tas ir ārpus ikdienas, neviens nemāca kā sēdēt un kā turēt dakšiņu. Visi ir relaksēti un dzīvi baudoši.


Vienam pikniks nozīmē klātu galdu dabā, bet citam – labu vīnu ar izsmalcinātām uzkodām uz ezera laipas. Noapaļojot var piekrist "Tezaurs" – pikniks ir izbraukums zaļumos un ēšana dabā.

Arī vēsturnieki šim skaidrojumam piekrīt. Oriģināli "pique-nique" ir franču vārds, kas nozīmē cilvēku grupu, kuri ēd restorānā, bet ir atnesuši paši savu vīnu. Ļoti ilgi ar šo vārdu apzīmēja pasākumu, kur katrs dalībnieks kaut ko atnes – tāds kā groziņvakars. Tolaik pasākums ne vienmēr notika zaļumos. Pēc Lielās franču revolūcijas daudzi aristokrāti ņēma kājas pār pleciem un muka no valsts, kur varēja palikt bez galvas. Bēgdami viņi pamanījās paķert līdzi arī kādu piknika grozu un tradīcijas. Tikšanās zaļumos, vīna malkošana un grimšana atmiņu stāstos par dzīvi Francijā bija prieka mirklis svešā zemē. Šo tradīciju – laiski uzēst un iedzert zaļumos – nošpikoja un pieņēma arī vietējie, lai kura zeme tā arī būtu.

18 gadsimtā piknika vārds parādījās angļu valodā "piquer- pick" (izvēlēties, paņemt) un "nique" (mazas lietas). Pikniks britiem nozīmēja legālu iedzeršanu, sarunas, uzkodas un kāršu spēles brīvā dabā. To labi var novērot tā laika gleznās – pikniki tur ir plaši atspoguļoti. Gleznās redzami gan lielizmēra medību pikniki, gan mīlīgas ģimenes sanākšanas pie ūdeņiem, gan mazas balles zaļumos.


Liec grozā arī piknika "ātro palīdzību"

Pirms krāmē grozā ēdamlietas un dzeramlietas, neaizmirsti parūpēties par to, lai līdzi būtu mitrās salvetes, atkritumu maisi, daudz ūdens – kā dzeršanai, tā roku nomazgāšanai. Noderēs arī plāksteri, pretodu līdzekļi un citi kukaiņu aizbiedētāji. Tā ir piknika "ātrā palīdzība", kas palīdzēs tikt galā ar sīkiem negadījumiem, kas bieži vien gadās visnepareizākajā brīdī. Taču nu gan ķeramies klāt ēdienkartei!


Kumosa izmēra ēdmaņa

Foto: Shutterstock

Uzkodām jābūt ērti paņemamām rokā un ieliekamām mutē, pārāk nesasmērējot drēbes un rokas. Te lieti noderēs kanapē maizītes, dažādas, uz iesmiņiem uzdurtas uzkodas, sākot ar sieru, beidzot ar augļiem.

Uz urā aizes visu veida mafini – kā sāļi, tā saldi, tādi paši panākumi sagaida kišu un tartes, kā arī plātsmaizes. Galvenais, sagriezt mazos gabaliņos, lai ērti paņemt!

Glīti un akurāti sagriezti dārzeņi arī iederēsies piknikā. Sagriešana un sadalīšana reizinātājos ir svarīga piknika priekšdarbi! Ja gribi pikniku bagātināt ar arbūzu un meloni, tad labāk to akurāti sagriez pirms piknika, ja vien nevēlies demonstrēt savu karvinga – augļu un dārzeņu griešanas – mākslu.

Burciņēdieni

Foto: Shutterstock

Vēl viens izcils piknika spēlētājs ir burciņēdieni. Burciņās nudien var salikt, ko sirds vien kāro, no sāla līdz saldam. Ērti paņemami, kompakti, nesmērē rokas un ēdot sajutīsies varen smalki! Arī tavs "Instagram" konts būs tev pateicīgs, jo burciņēdieni ir ļoti fotogēniski!

Foto: Shutterstock

Sagrieztus augļus ērti ir iepildīt glāzītēs, bet ogas – sabērt saldējuma vafeļu konusos. Garšīgi, ērti un, ks nav mazsvarīgi, arī fotogēniski!

Vīstokļi, tinumi un plēšammaize

Foto: Shutterstock

Līdzās burciņēdieniem rindā var stāties dažādi ietinumi – lavaši, pitas maize, tortiljas. Atliek tikai pirmspiknika dienā tos sasmērēt, sapildīt un sapakot. Ja pikniks nav plānots, tad droši visas ietinamās maizes var pārvērst par plēšammaizēm – noplēs, ievīsti desu, piekod klāt gurķi un baudi!

Pikniks ar ekstrām

Savukārt, ja paredzēts pikniks ar uguns līdzdalību - grilu vai ugunskuru, tad ņem talkā folliju, kur satin dažādas uzkodas, piemēram, šampinjonus ar zaļo sieru, dažādus grilsierus un dārzeņus, desertam – banānus ar šokolādi. Rušini to visu karstās oglēs vai liec uz grila.

Neaizmirsti veldzēties!

Protams, neaizmirsīsim par spirdzinājumiem – kā grādīgiem, tā šķīstiem kā rīta rasa. Ideālā variantā piknikā jābrauc līdzi arī ledussomai, kas pilna ar ledus gabaliņiem, kas tā vien gaida, lai atdzesētu tavu zelteri, limonādi, sulu vai baltvīnu.

Svaigā gaisā viss garšo labāk! Lai izdevusies diena zaļumos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!