Latvijas Nacionālais mākslas muzejs uzsācis projekta "Vienas gleznas stāsts" otro sezonu un turpina iepazīstināt ar savā ekspozīcijā esošajiem mākslas darbiem. Trešais stāsts ir par Miervalža Poļa gleznu "Sapņojums" (1982).

Darbā "Sapņojums" agra rīta dzestrajā noskaņā uz idilliskas ainavas fona tēlota jauna sieviete tautas tērpā. Tā ir mākslinieka sieva, gleznotāja Līga Purmale savas mātes darinātajā Bārtas novada tautas tērpā.

Noliektu galvu un pievērtām acīm viņa, rokām ceļus aptvērusi, sēž blakus kadiķu krūmam, Ventas un Abavas satekas vietas krastā. Pie basajām kājām zālē nolikts krāšņs vainags. Viņa sapņo. Un kopā ar viņu sapņo pats mākslinieks, kuram šī idilliskā aina ir nevis pagātnes rekonstrukcija, kā tas bija vēsturiskajā glezniecībā, bet iejušanās, identificēšanās ar senatnes cilvēku – nostalģija un bijība pret pagājušu laikmetu, varbūt tikai mūsu prātā eksistējošu.

Polis atcerējās "Es toreiz biju aizrāvies ar Raini un tautasdziesmām, daudz domāju par latviskuma ideju – tas kaut kā pilnīgi dabiski pārgāja uz glezniecību, un Kurzemes princeses tēls šķita īsti atbilstošs simbols."

"Vienas gleznas stāsta" jaunākie video latviešu, krievu un angļu valodā ikvienam interesentam būs pieejami muzeja mājas lapā, LNMM mobilajā lietotnē, "YouTube" kanālā, "Facebook" lapā, kā arī portālā "Delfi". Stāstiem latviešu valodā balsi piešķīris aktieris Kaspars Znotiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!