Foto: EPA/Scanpix/LETA

Itālijas pilsētā Pompejos, ko 79. gadā iznīcināja Vezuva izvirdums, arheoloģisko izrakumu laikā atrasta laika zoba saudzēta grieķu mitoloģijas tēla Narcisa freska, kas zem tonnām smagas pelnu kārtas saglabājusies gandrīz 2000 gadu garumā.

Plašākai publikai arheologi savu atklājumu parādīja pagājušajā nedēļā, uzsverot, ka, neskatoties un plaisām un vietām aplupušo krāsu, tā ir neticami labi saglabājusies.

Freska tika attīrīta tai pašā zem pelniem apraktajā Senās Romas laika namā, kur pagājušajā gadā arheologi atklāja fresku ar erotisko sižetu no grieķu mitoloģijas, kurā redzama mīlas aina starp Spartas valdnieka sievu Ledu un dievu valdnieku Zevu gulbja izskatā.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Kā medjiem pauda izrakumu vadītāja Alfonsina Russo, šīs freskas skaistums licis arheologiem mainīt plānus un atrakt visas tai apkārt esošās telpas. Tādējādi atrasta jaunā freska ar Narcisu, kas atradusies nama atrijā, kur turīgie romieši kārtoja un slēdza darījumus.

Freskā redzams populārais grieķu mitoloģijas tēls Narciss, pārliecies pār ūdenstilpi. Gleznojumā viņa sejas panti vairs nav saglabājušies, bet atspulgā tā seja ir redzama. Līdzās Narcisam redzama vēl kāda būtne, kas, iespējams, ir Eross, mīlas un kaislības aizbildnis grieķu mitoloģijā. Tāpat freskā atainots suns, kurš ieķēries Narcisa drānās, mēģina novērst viņa uzmanību pašam no sava atspulga.

Ātrijā, kur atklāta Narcisa freska, arheologi atraduši arī kāpņu fragmentus, kas ved uz otro stāvu, stikla un bronzas traukus, astoņas amforas, senus traukus olīveļļas glabāšanai, vīnam un citām pārtikas precēm. Kā sola arheologi, ar laiku daļa no šīm atklātajām telpām varētu tikt atvērtas arī plašākai publikai.

Pompeji ir Senās Romas pilsēta, kas atrodas netālu no mūsdienu Neapoles. Tā, tāpat kā Herkulāna, tika iznīcināta Vezuva izvirduma laikā 79. gadā pēc Kristus dzimšanas. Izvirduma laikā pilsētu pārklāja bieza pelnu kārta, tāpēc romiešu pilsēta labi saglabājusies. Pompeji iekļauti UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!