Foto: EPA/Scanpix/LETA
Rietumkrastā un Venēcijā īsā laikā parādījušies jauni, iespējams, pasaulslavenā ielu mākslinieka Benksija darbi, vēsta ziņu aģentūra EPA un portāls "ArtNet".

Rietumkrastā Betlēmes pievārtē esošajā Aidas palestīniešu bēgļu nometnē, kas de facto laika gaitā jau ir pārvērtusies par Betlēmes piepilsētu, nesen uz tās simboliskajiem ieejas vārtiem parādījusies milzīga metāla atslēga un neliels eņģeļu stencila gleznojums zem tās. Palestīnā atslēga ir plaši izmantots simbols Nakbas dienai (tiešā tulkojumā "Katastrofas dienai") jeb palestīniešu izraidīšanai no viņu dzimtajām Palestīnas daļām, kuras 1948. gadā okupēja Izraēla.

Palestīnieši ikgadēji Nakbas dienā piemin aptuveni 700 000 palestīniešu bēgšanu un piespiedu izraidīšanu no mājām pēc tam, kad Izraēla 1948. gadā pasludināja neatkarību. Vairums padzīto palestīniešu mūsdienās dzīvo Jordānijā, Gazas joslā un Rietumkrastā, kā arī Libānā un Sīrijā. Daļa no mājām padzīto palestīniešu apmetušies arī mūsdienu Izraēlas teritorijā.

Benksijs jau iepriekš Betlēmē un tās tuvumā, kā arī uz Izraēlas uzbūvētā betona mūra starp okupētajām teritorijām un Rietumkrastu radījis vairākus mākslas darbus, tostarp izveidojis viesnīcu "The Walled Off Hotel", kas pati par sevi ir uzskatāma par mākslas darbu. Anonīmā britu mākslinieka darbos ierasti pausts atbalsts palestīniešiem un nosodīta Izraēlas agresīvā aparteīdam līdzīgā politika.

Ap to pašu laiku, kad radīta lielā metāla atslēga, Venēcijā parādījies kāds migrācijas problēmu aktualizējošs sienas gleznojums, kas arī varētu būt Benksija roku darbs. Stencila tehnikā radītais grafiti attēlo bērnu glābšanas vestē , kurš ar rozā signāllāpu mēģina pievērst glābēju uzmanību.

Venēcijas Dorsoduro salā uz kādas ēkas sienas kanālmalā tapušo gleznojumu pamanījis itāļu mākslinieks un mākslas priekšmetu kolekcionārs Lapo Simeoni. Darbs, kurā pamanāmas vairākas Benksija darbu iezīmes, visticamāk, tapis naktī starp 9. un 10. maiju. Zīmīgi, ka dienu vēlāk, 11. maijā, tika oficiāli atklāta Venēcijas mākslas biennāle, kas ikgadēji piesaista jau tā tūristu iecienītajai pērlei miljoniem mākslas mīļotāju.

View this post on Instagram

A post shared by Lapo Simeoni (@laposimeoni) on May 13, 2019 at 2:08pm PDT

View this post on Instagram

A post shared by Lapo Simeoni (@laposimeoni) on May 14, 2019 at 3:32pm PDT

View this post on Instagram

A post shared by Lapo Simeoni (@laposimeoni) on May 15, 2019 at 2:35pm PDT

View this post on Instagram

A post shared by Lapo Simeoni (@laposimeoni) on May 15, 2019 at 11:34am PDT


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!