Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Amerikāņu mākslinieka Džefa Kūnsa pagājušajā nedēļā Parīzē atklātā skulptūra "Tulpju pušķis", kas ir veltījums 2015. gada "Bataclan" terorakta upuriem, izpelnījusies pretrunīgus viedokļus, raksta ārvalstu mediji.

Vairāk nekā 12 metrus augstā Kūnsa jaunā skulptūra līdzās Elizejas laukiem tika atklāta pagājušajā piektdienā, 4. oktobrī. Skulptūra attēlo roku, kas tur krāsainu tulpju pušķi – mīlestības simbolu. Tā veidota no bronzas, tērauda un alumīnija.

Skulptūra "Tulpju pušķis" tapusi kā piemiņas un cieņas apliecinājums teroraktiem, kas Parīzē notika 2015. gada 13. novembrī. Tajos bojā gāja 130 cilvēku, bet 494 tika ievainoti. Pats mākslinieks paudis, ka tā ir solidaritātes paušana visiem upuriem un viņu ģimenēm, kas viņam pašam atgādinājusi par 2001. gada 11. septembra pieredzi Ņujorkā. 80% no autortiesību ienākumiem Kūnss ziedos 2015. gada terorakta upuru ģimenēm.

"Kā ņujorkietis es atceros kāda depresija pēc 11. septembra terorakta pārņēma visu pilsētu. Vajadzēja paiet vairākiem gadiem, lai pilsēta atkal kļūtu dzīva," sacījis mākslinieks.

Tomēr vairāki mākslas kritiķi, kā arī skatītāji par Kūnsa darbu nav tik iedvesmoti un sajūsmināti. Kritiķis Īvs Mišo (Yves Michaud) nedēļas izdevumā "Le Nouvel Observateur" skulptūrā redzamās tulpes nosaucis par 11 krāsainām anālām atverēm, kas uzspraustas uz stieņiem. Viņš arī Kūnsa veikumu nosaucis par pornogrāfisku.

Tapat savu vērtējumu nav slēpuši paši parīzieši. CNN atsaucas uz franču TV raidījumu vadītāju un literatūras kritiķi Eriku Nolo (Eric Naulleau), kurš savā "Twitter" profilā darbu novērtējis kā neciešamu.

Tāpat "Twitter" lietotāji jokojuši, ka jaunieši Kūnsa tulpes noturēs par lieliem, krāsainiem zefīriem, kā arī "baudu mietpilsoņu acīm". Daži arī attīstījuši tālāk Mišo salīdzinājumu ar anālajām atverēm un nosaukuši no par "hemoroīdu godināšanu".

Parīzes pilsētas galva Anne Idalgo (Anne Hidalgo) savā "Twitter" kontā slavenā amerikāņu mākslinieka skulptūru nosaukumu par skaistu dāvanu un paudusi prieku par izdevību to atklāt.

Kūnsa skulptūru bija plānots atklāt jau 2017. gadā – "Palais de Tokyo" priekšā. Taču tur izrādījās, ka nav piemērota vieta 34 tonnas smagajam mākslas darbam. Tāpat šī vietas izvēle arī izpelnījās vairāku franču mākslinieku un politiķu kritiku.

Atgādinām, ka amerikāņu mākslinieks Džefs Kūnss ir viens no šobrīd pelnošākajiem dzīvajiem māksliniekiem pasaulē. Šā gada maijā 64 gadus vecā mākslinieka skulptūra "Trusis" "Christie's" izsolē Ņujorkā tika pārdota par 91 miljonu ASV dolāriem, kas ir lielākā summa, kas jebkad samaksāta par kāda dzīva mākslinieka darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!