Foto: AFP/Scanpix/LETA

Leonardo da Vinči zīmējums "Vitrūvija cilvēks" tomēr varēs doties uz Luvru Parīzē, lai tiktu eksponēts Renesanses dižgara nāves 500. gadadienai veltītā izstādē, raksta ārvalstu mediji.

Iepriekš tika ziņots, ka pēc vēsturiskā mantojuma organizācijas "Italia Nostra" sūdzības, Itālijas tiesa nobloķēja slavenā zīmējuma pārvešanu uz Franciju.

"Italia Nostra" pārstāvji iebilda pret senā zīmējuma deponēšanu, jo tas ir pārāk trausls, lai tiktu pārvadāts. Tāpat viņi pauda bažas, ka pastāv risks sabojāt "Vitrūvija cilvēku", ja tas tiks izlikšanai publiskai apskatei uz ilgāku laiku, turklāt nonāks saskarē ar gaismu. Līdz šim zīmējums ticis glabāts Venēcijā, īpašos mikroklimata apstākļos un publiski ticis eksponēts reti.

"Italia Nostra" atgādina, ka "Vitrūvija cilvēku" drīkst publiski eksponēt vien īsu laika sprīdi, turklāt tikai reizi sešos gados, turklāt trauslais zīmējums vēl šogad ir bijis izstādīts Venēcijā.

Tiesas lēmums noticis burtiski pēdējā brīdī un uz Luvru "Vitrūvija cilvēks" ceļos kopā ar vēl sešiem Leonardo da Vinči darbiem. Kā iepriekš paredzēja abu valstu kultūras ministru parakstītā vienošanās, savukārt Francija Itālijai aizdos vēl viena Renesanses ģēnija Rafaela darbus, kura nāves 500. gadadiena tiks pieminēta nākamgad.

Jau ziņots, ka Leondardo da Vinči izstāde Luvrā tiks atklāta 24. oktobrī.

Luvras krājumā ir tkai 14 Leondardo da Vinči gleznas. No Itālijas uz Franciju dosies arī vairāki gleznotāja meistardarbi, kas atrodas Ufici galerijā Florencē.

Atgādinām, ka 1452. gadā Toskānā dzimušanais Renesanses mākslinieks mira Francijā, 1519. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!