2020. gada trešajā ceturksnī "Purvīša balvai 2021" nominēta radošā apvienība Skuja Braden par izstādi "Samsāra" Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, īpaši izceļot izstādes centrālo daļu "Ilgas altāris". Mākslinieces Ingūna Skuja un Melisa D. Breidena (Melissa D. Braden), kuras veido duetu Skuja Braden, arī iekļuvušas astoņu "Purvīša balvas 2021" fināla pretendentu vidū.

"Izstādē "Samsāra" ar barokālu vērienu un jaudu grupējas un sablīvējas gan groteski viepļi un laikabiedru portreti, gan makabriskās noskaņās vibrējoši galvaskausi un moralizējošu tikumu un netikumu parāde, gan prostitūtas, geišas, suņi un politiķi. [..] Bet pārsteidzoši, ka tieši šis eksplozīvi barokālais un manieriski piesātinātais izstādes musturs, kurā savijas visi neskaitāmie stāstu pavedieni un kas ir risināts ar visai arhaiskas tehnikas, nevis jauno tehnoloģiju palīdzību, rada gandrīz detonējošu efektu, ļaujot ļoti precīzā un mūsdienīgā veidā ieraudzīt šī brīža pasaules grotesko seju, kā arī gandrīz pravietiskā intonācijā izgaismot ārkārtas situāciju, kurai pasaule patreiz virzās cauri," nomināciju pamato kuratore, mākslas zinātniece un Latvijas Laikmetīgās mākslas centra vadītāja Solvita Krese.

Ingūna Skuja keramiku studējusi Latvijas Mākslas akadēmijā. Savukārt Melisai Breidenai interese par keramiku radusies pēc iepazīšanās ar Skuju Humbolta universitātē ASV. Tolaik Breidena centusies savā mākslā apvienot tēlniecību un glezniecību un, ieraugot kādu Skujas darbu, sapratusi, ka viņai izdevies šīs divas disciplīnas sapludināt keramikā.

Lai gan mākslinieces savos darbos izmanto dažādus materiālus un elementus, tai skaitā koku, metālu, spoguļus un pat Lielvārdes jostas, porcelāns joprojām ir viņu iecienītākais materiāls. "Ja salīdzina citās materiālās vērtībās, tad porcelāns ir torte, un māls ir rupjmaize. Porcelāns ir samts, un māls ir lins," skaidro Ingūna Skuja. Pat, ja darbos apstrādes procesā rodas kāda sīka plaisa, mākslinieces defektu pārvērš efektā un darbu tāpēc ārā nemet. "Pacientu jau nenogalina, ja nevar tikt vaļā no rētas, vai ne?" saka Breidena.

Izstāde "Samsāra" veidota 21 gadu pēc radošā tandēma pirmās kopīgās izstādes Rīgā. Mākslinieces atzīst, ka "Samsāras" veidošana bijis smags darbs trīs gadu garumā. Izstādes ideju un telpisko izkārtojumu iedvesmojusi budisma filozofija un samsāras jēdziens Austrumu reliģijās. "Mums iznāca tāda kā mandala uz visām pusēm, centrālā ass ir erotika, sekss, no kā rodas bērni un ar ko tas beidzas – ar nāvi. Izejot visu apli, tu piedzīvo samsāru," Ingūna Skuja skaidro.

Breidenu priecē iekļūšana "Purvīša balvas" finālā, jo žūrijas sastāvā ir eksperti no dažādām valstīm un mākslas vidēm. Tas dod iespēju izvērtēt, kur Skuja Braden māksla iederas Eiropas un pasaules kontekstā. "Man prieks, ka keramika ir nolikta vizuālās mākslas plauktiņā, tas ir milzīgs sasniegums, jo pirms tam tikai runāja par to, bet šeit ir pierādījums," par nomināciju "Purvīša balvai" saka Ingūna Skuja.

"Purvīša balva" ir augstākais apbalvojums Latvijas mākslā. Tā tiek piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kurš dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm, kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām un kurš ieguvis ekspertu un īpaši izveidotas žūrijas augstāko vērtējumu. Pirmā "Purvīša balva" tika pasniegta 2009. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!