Galerijā "Daugava" no 16. jūnija līdz 1. jūlijam aplūkojama nule "Purvīša balvu" par mūža ieguldījumu saņēmušās gleznotājas Maijas Noras Tabakas izstāde "Saulainā diena".

Izstādē eksponēti pieci Maijas Tabakas darbi gleznoti ap 1992. gadu, tie bija aplūkojami vērienīgajā personālizstādē izstādē Nacionālajā Mākslas muzejā 1992. gadā. Tos savulaik kāda mākslas kolekcionāre bija iegādājusies un aizvedusi uz Kanādu. Pirms neilga laika mākslas mecenāts un kolekcionārs Jānis Zuzāns informēja Maiju Tabaku, ka no zināmās kundzes izdevies darbus atpirkt un atvest uz Latviju.

Gleznotāja atzinīgi novērtējusi kolekcionāra rīcību, viņa vienmēr pārdzīvojusi, ka daļa labāko darbu izklīduši pa pasauli un viņa pat nezina kur tie atrodas.

"Maijai Tabakai par katru no mājās pārnākušajiem darbiem ir stāsts, viņas iztēlē tie dzīvo. Krāšņie audekli "Estēts" (1991.),"Kimono" (1991.) "Vārti" (1990.), "Uz kraujas" (1991,) , "Aizejošais"(1989.) ir darbi, kurus, raksturojot Maijas Tabakas glezniecību, mēs dēvējam par "Tabakas teātri". Tajos var atpazīt viņas modeļus – aktierus, kuriem māksliniece kā režisore likusi iedzīvoties lomā un izspēlēt interesantas mizanscēnas," raksta izstādes veidotāji.

Otru ekspozīcijas daļu veido Maijas Tabakas jaunākie darbi.

Izstādes nosaukums varētu būt "Svētku diena", "Prieka diena" utt. Izstāde ar vispozitīvāko emociju lādiņu skatītāju priekam un gleznotājas Maijas Noras Tabakas(1939.) priekam – tā par izstādi raksta galerijas pārstāvji.

"Tikko māksliniece apbalvota ar "Purvīša balvu" par mūža ieguldījumu mākslā. Labu laiku otas bija noliktas malā, krāsas uz paleti sakaltušas pēc ziņas par apbalvojuma piešķīrumu, Maija Tabaka sēdās pie molberta un gleznoja, paziņojot, ka jūtas neparasti labi. Nav iemesla viņas teikto apšaubīt, jo īsā laikā tapa trīs, formātā gan nelieli figurāli darbi. Pašu gleznošanas procesu komentējot, ka jūtot, ko viņai nozīmē gleznot.Tas ir uzskatāms piemērs tam, ko māksliniekam nozīmē atzīšana, viņa snieguma novērtējums," saka izstādes veidotāji.

Ar šo izstādi galerija atsāk apmeklētāju uzņemšanu.

Maija Tabaka jau vairākus gadus desmitus ir viena no zināmākajām latviešu gleznotājām. Karjeras laikā māksliniece saņēmusi daudzus apbalvojumus, viņai bijušas personālizstādes ne tikai Latvijā, bet arī vairākās citās pasaules valstīs. Tabaka tiek uzskatīta par vienu no Latvijas ievērojamākajām mūsdienu gleznotājām. Viņas darbi ir atrodami vairākās pasaulē pazīstamās mākslas galerijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!