Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Šā gada 22. oktobrī Norvēģijas galvaspilsētā Oslo beidzot durvis vēra gleznotājam Edvardam Munkam veltītais muzejs – Munchmuseet. Iespaidīgo ēku, kas atrodas līdzās ne mazāk modernajai Oslo nacionālajai operai piektdienas vakarā atklāja Norvēģijas karaliskā ģimene – karalis Haralds V un karaliene Sonja, kā arī kroņprincis Hokons un kroņprincese Mete Mērita.

Norvēģu gleznotājam, slavenā "Kliedziena" autoram Edvardam Munkam veltīts moderns muzejs ir vairāk nekā 10 gadu sena iecere. Tomēr tā būvniecība tika uzsākta vien 2015. gadā, bet ēka tika pabeigta 2019. gadā. Muzeja atklāšana vairākkārt tika pārcelta Covid-19 pandēmijas dēļ, līdz beidzot tas vēris durvis plašākai publikai šoruden.

Edvardam Munkam veltīts muzejs Norvēģijā ir jau kopš 1968. gada, tomēr līdzšinējā ēka vairs neatbilda nepieciešamajiem drošības standartiem. Jaunajā ēkā ir gan viņa dzīvei, gan mākslai veltītas ekspozīcijas, kā arī citu mākslinieku izstādes. Īpaši to, kuriem Munks ir bijis iedvesmas avots. Piemēram, šobrīd muzejā ir aplūkojamas ne tikai paša Munka darbu izstādes, bet arī britu mākslinieces Treisijas Eminas darbi un ekspozīcija, kurā iekļauti Munka iedvesmotu Ziemeļvalstu mākslinieku darbi.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Būtiski, ka jaunās institūcijas nosaukumā atmests vārds muzejs un tas tiek pieteikts vienkārši kā "Munch", aicinot piedzīvot mākslu visdažādākajās tās izpausmēs ēkas 13 stāvos. Šobrīd tas ir viens no lielākajiem vienam māksliniekam veltītajiem muzejiem pasaulē.

Ēkas autors ir spāņu arhitekts Huans Herreross (Juan Herreros) un viņa studija "Herreros Arquitectos", kas konkursā par Munka muzeja būvniecību uzvarēja jau 2008. gadā.

"Mēs vēlējāmies radīt vertikālu simbolu. Iespējams, tas ir pretrunā ar norvēģu pieticību, tomēr uzskatījām, ka šādam muzejam, kas veltīts tik pārsteidzošam māksliniekam, ir jābūt ar spēcīgu vēstījumu un ļoti prominentā atrašanās vietā. Šeit radīta jauns punkts, kur ikviens var atklāt vēl neredzētu skatu uz pilsētas ainavu," par jauno muzeja ēku teicis tās arhitekts Herreross.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Muzeja ēka šo vairāk nekā 10 gadu laikā bijusi arī politiskas žonglēšanas objekts – sākot no izmaksām un beidzot ar tā izskatu un atrašanās vietu. Oslo pašvaldība par ieceri būvēt Munkam veltītu muzeju paziņoja jau 2008. gadā, tomēr pēc jaunas pašvaldības ievēlēšanas 2011. gadā tika lemts projektu apturēt ekonomisku iemeslu dēļ. 2013. gadā, atkal nomainoties pašvaldībai, tika lemts projektu atjaunot un Munka muzeja ēku celt līdzās jaunajai Oslo operai. Šobrīd muzeja būvniecības izmaksas ir sasniegušas vairāk nekā 278 miljonus eiro. Ēkas 13 stāvos ir 11 galerijas, ko zigzagveidā savieno eskalatori. Tai ir arī jumta terase, bārs un restorāns.

"Aizmirstiet visu, ko zināt par muzejiem. Šis ir pilnīgi atšķirīgs," atklāšanā pauda "Munch" direktors Stīns Olavs Henrihsens (Stein Olav Henrichsen). Plašāk par muzeju - tā mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!