Foto: Publicitātes attēli

No 6. februāra Pedvālē skatāma grafikas darbu izstāde "Kolekcija". Tajā redzami darbi, kas tapuši Pedvālē grafikas simpoziju laikā, kā arī darbi, kas dāvināti Pedvāles mākslas parkam. Izstādīto darbu autori ir tādi mākslinieki kā Ilmārs Blumbers, Guntars Sietiņš, Māris Subačs, Ivars Poikāns, Ieva Iltnere, Jānis Mitrevics, Ivars Heinrihsons, Aigars Truhins, Laura Feldberga, Ieva Maurīte un citi.

Pedvāles grafikas kolekcijas veidošana tika uzsākta jau deviņdesmito gadu sākumā, neilgi pēc Pedvāles parka dibināšanas. Toreiz, 1993. gadā kuratora Ivara Runkovska vadībā visā Latvijā notika mākslas akcijas "EP!" – 33 dažādas kultūras iestādēs vienlaicīgi tika īstenota identiska grafikas izstāde. Akcijas noslēgumā grafikas darbu kolekcija tika uzdāvināta tām kultūras iestādēm, kas tajā piedalījās. Šis dāvinājums kļuva par Pedvāles grafikas kolekcijas pirmo ieguvumu.

"Pedvāles mākslas parks jau no pašiem tā pirmssākumiem ir vieta, kur mājo ne tikai tēlniecība, bet arī glezniecība un grafika. Divtūkstošo gadu sākumā Pedvālē grafikas darbnīcas notika ikgadēji. Muižas telpās, kuras bija stipri cietušas padomju gados, tika izveidotas improvizētas darbnīcas, kurās mākslinieki varēja strādāt oforta, linogriezuma, kologrāfijas un citās tehnikās. Tāpat grafiķi eksperimentēja ar dažādiem dabā atrastiem materiāliem, ar neparastiem tehniskiem risinājumiem, iedvesmojoties no apkārtējās ainavas un Pedvāles noskaņām. Vēlākajos gados grafikas simpoziji netika organizēti, bet starp māksliniekiem, kuri viesojās Pedvālē bija arī tādi, kuri radīja zīmējumus vai savus darbus veidoja tuvus grafikai," stāsta izstādes "Kolekcija" kuratore Laura Miglone.

Pēc muižas atjaunošanas un starptautiskās mākslinieku rezidences atklāšanas 2021. gada vasarā Pedvālē viesojās vācu māksliniece Birgita Volša. Viņa veidoja grafikas darbus, noņemot nospiedumus no parka kokiem un akmeņiem. Šie ir Pedvāles grafikas kolekcijas jaunākie darbi.

Izstādē "Kolekcija" izliktie darbi ir tikai maza daļa no grafikas, kas tapusi Pedvālē, uzsver izstādes rīkotāji. Izstādes mērķis ir iepazīstināt skatītāju ar dažādu paaudžu, tehniku un periodu grafikas mākslu.

Viens no pirmajiem Pedvāles grafikas simpoziju rīkotājiem un entuziastiem ir mākslinieks Aigars Truhins: "Pašos pirmssākumos atceros tikai oforta presi, ko atvedām uz Pedvāli, lai vasarā darbotos. Tad arī sākām taisīt kādus novilkumus – tā ļoti improvizēti tas viss bija. Un šķiet tieši tas, ka strādājām ļoti pielāgotās telpās, un kad nelija lietus – arī ārā, palīdzēja atrast kādas jaunas vīzijas tehnikās un kompozīcijās. Atmiņā tikai tas – mākslinieka fīlings, putekļi, terpentīns un brīvības alkas."

"Tā nebija parasta strādāšana grafikas darbnīcā. Tas viss bija liels eksperiments, ļoti iedvesmojoši!" atceras māksliniece Laura Feldberga, "Visapkārt bija vasara ar Pedvāles ainavām, un brīžiem strādājam arī ārā – uz muižas kāpnēm, pagalmā, pļavās. Telpās, kurās atradās grafikas prese, lietus laikā caur jumta caurumiem pilēja ūdens, bija jāuzmanās, kur liekam papīrus un gatavos darbus. Skatoties, kā strādā citi, gribējās mēģināt kaut ko jaunu, neiet ierastos ceļus. Vienu gadu savus darbus – ļoti lielos formātos – drukāju uz jumta papes. Bet strādājām arī tradicionālās tehnikās uz papīra. Tajā visā bija liela aizrautība un brīvība. Un vēl arī draudzība, jo grafikas simpozijos piedalījās lieliska mākslinieku kompānija."

Izstādē "Kolekcija" skatāmi 27 grafikas darbi. To autori ir mākslinieki Ilmārs Blumbers, Guntars Sietiņš, Māris Subačs, Ivars Poikāns, Ieva Iltnere, Jānis Mitrevics, Ivars Heinrihsons, Diāna Dimza Dimme, Vilnis Putrāms, Aigars Truhins, Ieva Maurīte, Laura Feldberga un citi mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Dānijas un Vācijas.

"Pirmais izstādei izvēlētais darbs bija Ievas Maurītes monotipija "4 govis un Firkspedvāles muiža", kurā fiksēts gan tā brīža Firksu – Pedvāles muižas galvenā fasāde, gan noskaņa, kas šeit valdīja 2000. gadu sākumā," stāsta izstādes kuratore Laura Miglone, "Kā otrais tai pievienojās atjaunotajā muižā 2021. gadā tapušais Birgitas Volšas nospiedums no granīta laukakmens "Daudzkārtīgais Ojārs".

Izstāde "Kolekcija" apmeklētājiem ir skatāma, sākot no 6. februāra katru nedēļas nogali no 10.00 līdz 16.00. Apmeklējumam darba dienās iepriekš jāpiesakās pa tālruni 22401165. Pedvāles mākslās parkā tiek ievēroti valstī noteiktie epidemioloģiskās drošības pasākumi – ekspozīcijas Pedvāles parkā pieejamas "zaļajā režīmā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!