Foto: Ieva Lūka/LETA

No 27. jūlija līdz 26. augustam "Māksla XO" galerijā skatāma izcilā latviešu mākslinieka Ilmāra Blumberga (1943–2016) 80. jubilejai veltītā izstāde "Kalpotājs", "Delfi" informē izstādes rīkotāji.

Izstādes centrā ir simboliskā kalpotāja tēls, kas kļuvis par atpazīstamu Ilmāra Blumberga zīmi. "Tā radās 1993. gada rudenī, strādājot pie darbu grupas ar nosaukumu "Zīmes"," Ilmārs Blumbergs stāstījis intervijā Anitai Vanagai. "Izsmeļoša skaidrojuma man nav, taču intuitīvi jūtu, kaut kas tur ir arī no manis. Es uzzīmēju, saturs jādod jums. Visu, ko domāju vai par ko nemaz nedomāju, izstāstīt nevajag un nemaz arī nevar. Jā, reizēm tā ir Kalpa figūra. Reizēm tā izskatās pēc Kunga – Dabas pielūdzēja. I tā, i tā. I stiprais, i vājais. Ambivalenta figūra. Reizē Lūdzējs, reizē Pielūdzējs. Spēka atsperes turētājs pirms sprādziena mirkļa vai tukšo gliemežvāku meklētājs pie jūras. Varbūt šaubu spēlētājs smiltīs? Dažreiz man liekas, ka tas esmu es pats, kad darba dienas beigās, ejot ārā no darbnīcas, nedaudz pieliecos un klusi pasaku – paldies. Nezinu kam. Tam. Jā, kam ir vērts kalpot? Mīļais cilvēk, vērts ir dzīvot! Par to ir izstāde."

Ilmāra Blumberga daiļrade sakņojas vispārcilvēcisko patiesību meklējumos, jautājumos un atbildēs mūsu esībai uz zemes. Viņš pats ir izteicies, ka galvenie tēli viņa darbos ir mīlestība, nāve un Dievs.

Ilmārs Blumbergs dzimis 1943. gada 6. septembrī Rīgā. 1963. gadā beidzis Rīgas lietišķas mākslas vidusskolas Dekoratīvās noformēšanas nodaļu, 1972. gadā absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu.

Laikā no 1969. līdz 1978. gadam Blumbergs strādājis Dailes teātrī par scenogrāfu, 1976. gadā kļuvis par galveno mākslinieku (amatā bijis līdz 1985. gadam). Tāpat ir sadarbojies ar vairākiem citiem teātriem gan Rīgā, gan citās Latvijas pilsētās, gan ārzemēs.

Kopš 1962. gada Blumbergs piedalījies izstādēs. Sarīkojis vairāk nekā 40 personālizstādes, kā arī eksponējis savus darbus vairāk nekā 150 grupu izstādes Latvijā un ārpus tās.

1995. gadā Blumbergs ticis apbalvots ar ceturtās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni. 2009. gadā saņēmis Spēlmaņu nakts balvu par mūža ieguldījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!