Foto: AP/Scanpix/LETA
Īpašā pasākumā un preses konferencē Ņujorkā mantiniekiem atgriezti septiņi austriešu ekspresionista Egona Šīles darbi no Otrā pasaules kara laikā nacistu piesavinātās mākslas kolekcijas, raksta CNN.

Darbu īpašnieks bija ebreju izcelsmes austriešu operetes, kabarē un vieglās mūzikas zvaigzne Frics Grīnbaums, par kuru teikts, ka viņš "definēja Vīnes kultūras un izklaides dzīvi 30. gados". Savos priekšnesumos viņš regulāri izsmēja nacismu un Ādolfu Hitleru, par ko saņēma aizliegumu uzstāties un 1938. gadā tika arestēts. Viņa sieva Elizabete tika piespiesta atteikties no vīra apjomīgās mākslas kolekcijas, kurā esot bijuši vairāki simti vienību, tai skaitā 80 austriešu mākslinieka Šīles darbi. Tiesāšanās par šīs kolekcijas darbu atgūšanu ilgst jau vairākus gadu desmitus.

Grīnbaums darbus no Šīles iegādājās neilgi pirms viņa nāves – mākslinieks mira 1918. gadā vien 28 gadus vecs. Kolekcijā lielākoties ir Šīles pašportreti un viņa sievas Edītes portreti. Šīle bija viens no māksliniekiem, kura darbus nacisti klasificēja kā "deģenerātu mākslu" – tā tika dēvēti modernistu darbi, kas "apdraudēja auditorijas drošību un kārtību". Tiesa, tas neliedza Otrā pasaules kara laikā laupīt "deģenerātu mākslu" no muzejiem, galerijām un privātajiem īpašniekiem. Vēlāk darbi no salaupītajām kolekcijām ir nonākuši gan pie jauniem privātiem īpašniekiem, gan muzeju un galeriju īpašumā, un par tiem tiek risinātas nebeidzamas tiesvedības.

Pats Grīnbaums tika ieslodzīts Dahavas koncentrācijas nometnē, kur mira 1941. gadā. Viņa dzīvesbiedre mira gadu vēlāk koncentrācijas nometnē Minskā.

Grīnbauma kolekciju un tajā esošos Šīles darbus nacisti iztirgoja. Publiski mākslas tirgus izsolēs tie nonāca 50. gados Šveicē. Darbi, kas šoruden atgriezti mantiniekiem, bija gan Ņujorkas modernās mākslas muzeja (MoMA), gan Santabarbaras mākslas muzeja, gan Morgana bibliotēkas, gan citu institūciju īpašumā.

Tiesa, jau drīz pēc atgriešanās pie Grīnbauma mantiniekiem seši Šīles darbi atkal nonāks izsolēs. Tas tiek darīts, lai iegūtu finansējumu Grīnbaumu Fišeru fondam (Grünbaum Fischer Foundation), kas atbalsta talantīgus jaunos mūziķus.

Egons Šīle (1890-1918) bija viens no nozīmīgākajiem 20. gadsimta sākuma gleznotājiem. Viņa skolotājs un padomdevējs bija slavenais Vīnes simbolisma mākslinieks Gustavs Klimts. Šīle tiek uzskatīts par vienu no agrīnā ekspresionisma gleznotājiem, bet dzīves laikā vairāk viņam piedēvēja jūgendstilu. Viņa darbiem raksturīgs tumšs, grotesks, erotisks un pat pornogrāfisks stils. Izplatītākie temati Šīles darbos bija nāve un sekss.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!