Foto: Publicitātes foto

8.septembrī mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts" ietvaros "Totaldobže" mākslas centrā VEF terorijā norisināsies multimediāla performance "Portāls", kuru veidojuši mākslinieki no ASV un Latvijas, notiks dzejas "slams", kurā viesosies izcili "spoken word" dzejnieki no Lielbritānijas, kā arī vakara noslēgumā varēs nodoties dejām dīdžeju pavadījumā. Pasākums notiek projekta "Urban Poetry" ietvaros, kas piedāvās daudzas aktivitātes vairāk nekā nedēļas garumā, portālu "Delfi" informē "Baltā nakts" rīkotāji.

Šogad, turpinot sadarbību ar ASV vēstniecību un Britu Padomi Latvijā, projekta "Urban Poetry" viesi ir Lielbritānijas un ASV pārstāvji – "spoken word" dzejnieki Holija Makniša (Hollie McNish) un Pīts Temps (Pete The Temp) no Londonas, amerikāņu laikmetīgās mūzikas komponists, konceptuālists, Džona Keidža laika un domubiedrs Ričards Kamerons-Volfs (Richard Cameron-Wolfe) un viena no vadošajām "Trish Brown Dance Company" dejotājām Lea Morisone (Leah Morrison) no Ņujorkas.

Attīstot sadarbību ar Latvijas Laikmetīgās dejas horeogrāfu asociāciju, vienā no "Urban poetry" aktivitātēm iesaistīsies arī starptautiska laikmetīgās dejas projekta "E–Motional Bodies & Cities" dalībnieki arī no Rumānijas, Īrijas un Kipras.

Kā vēsta kultūras foruma rīkotāji, šī "Urban Poetry" apakšnosaukums ir "Melnais caurums", kas norāda uz projekta neprognozējamo, eksperimentālo un starpdisciplināro raksturu.

Melnais caurums ir cilvēka vēl "neapgūtā telpa". Tā ir telpa, kas ir brīva no cilvēka pieraduma atklāt, neitralizēt un pielāgot. Mēs zinām tikai hipotētiski par to, kas tajā notiek – iespējams, ka tur nepastāv ne laika, ne telpas robežas, taču pilnīgi noteikti tur pastāv harmonija – mums nesaprotamā, unikālā "Melnā cauruma" harmonija.

Projekta aktivitātes sākušās no 29. augusta, kad Latvijā no Taosas (ASV) ieradās Ričards Kamerons-Volfs un uzsāka 10 dienu garu mēģinājumu ciklu viņa radītajai multimediālajai performancei "Portāls". 

Turpat VEF teritorijā, galerijā "Ziema" no 8.septembra pulksten 18 līdz 9.septembra pulksten 6 rītā varēs baudīt mūziku un uzkodas.

1. septembrī mēģinājumiem pievienosies Lea Morisone, veidojot horeogrāfiju performancei, kurā tiks iesaistīti gan Latvijas Kultūras, gan Mūzikas, gan Mākslas akadēmijās studējošie un nesen beigušie mūziķi, dejotāji un mākslinieki. Ričards Kamerons-Volfs uzstāsies arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā ar lekciju par laikmetīgo mūziku ASV, savukārt Lea Morisone vadīs meistarklases Latvijas Kultūras akadēmijas studentiem, iepazīstinot tos ar pasaulē pazīstamās "Trish Brown Dance Company" dejas tehnikām.

5.septembrī no Londonas Rīgā ieradīsies "spoken word" dzejnieki Holija Makniša un Pīts Temps, kuri vadīs lekcijas Latvijas Kultūras akadēmijā, uzstāsies Kalnciema kvartālā un kinoteātrī "Renesance" Daugavpilī, vadīs meistarklases Totaldobže Mākslas centrā, kā arī piedalīsies "Baltajā Naktī", uzstājoties gan laikraksta "Diena" ābeļdārzā, gan Totaldobže Mākslas centrā.

"Baltajā naktī" notiks projekta kulminācija. Urbānās kultūras projekta "Urban Poetry" pasākumi tiek organizēti reizi gadā kopš 2009. gada. Projektā tiek aicināti piedalīties gan vietējie, gan ārvalstu mūziķi, dzejnieki, dejotāji un mākslinieki, kura radošā darbība praktiski vai idejiski ir saistīta ar pilsētvidi. Līdz šim "Urban Poetry" ietvaros ir piedalījušies sekojoši viesmākslinieki: spoken word dzejnieki Keita Tempesta (Kate Tempest) (UK), Šeins Solanki (Shane Solanki) (UK), Ife Maniksa (Aoife Mannix) (UK), Džeikobs Sems Larouzs (Jacob Sam–La Rose) (UK), Vans Garets (Van G. Garrett) (USA); mūziķi "Playd" (UK), "Kirk" (PL), kā arī daudzi vietējie mūziķi, dzejnieki, laikmetīgās dejas un vizuālās mākslas pārstāvji. Ir notikuši koncerti, izstādes un meistarklases gan "Totaldobže" mākslas centrā, gan pilsētvidē – VEF teritorijā un pie "Mēbeļu Nama" Purvciemā.

I daļa


Ričarda Kamerona-Volfa un Lea Morisones multimediālā performance "Portāls.

Norises laiks – no pulksten 22 līdz pulksten 23.30.

Performances dalībnieki: mūziķi Ksenija Jakuņina, Edgars Skarbulis, Ilona Haņina, Artūrs Gailis, Āris Ozols, Pēteris un Agate Ozoliņi, Madara Jauģiete, Mareks Logins, Oskars Ozoliņš, Vairis Nartišs, Maija Kļaviņa, Jēkabs Nīmanis, Nauris priedītis, Jurijs Gagarins, mākslinieces Katrīna Sauškina, Aija Baumane, LKA Olgas Žitluhinas laikmetīgās dejas horeogrāfijas nodaļas studenti, laikmetīgās dejas projekta "E-Motional Cities and Bodies" dalībnieki, dzejnieki Toms Treibergs un Vladimirs Fjodorovs.

II daļa


Norises laiks – no pulksten 24 līdz pulksten diviem.

"Spoken word" dzejnieki no Lielbritānijas – Pīts Temps un Hollija Makniša.

"Dzejas slams", kur par galveno dubultbalvu – 100 latiem no VKKF cīnīsies tikai uzaicināti dzejnieki, kuri līdz šim "slamos" piedalījušies tikai žūrijas sastāvā, vai kuri nekad nav piedalījušies, savukārt žūrijas sastāvā būs līdzšinējie "slamu" dalībnieki.

III daļa


Norises laiks – no pulksten 2 līdz pulksten 6.

"Melnā cauruma" dejas dīdžeju pavadījumā.

Urbānās kultūras projekta "Urban Poetry" pasākumi tiek organizēti reizi gadā kopš 2009. gada. Projektā tiek aicināti piedalīties gan vietējie, gan ārvalstu mūziķi, dzejnieki, dejotāji un mākslinieki, kura radošā darbība praktiski vai idejiski ir saistīta ar pilsētvidi. Līdz šim "Urban Poetry" ietvaros ir piedalījušies sekojoši viesmākslinieki: "spoken word" dzejnieki Keita Tempesta (Kate Tempest) (UK), Šeins Solanki (Shane Solanki) (UK), Ife Maniksa (Aoife Mannix) (UK), Džeikobs Sems Larouzs (Jacob Sam–La Rose) (UK), Vans Garets (Van G. Garrett) (USA); mūziķi "Plaid" (UK), Kirk (PL); kā arī daudzi vietējie mūziķi, dzejnieki, laikmetīgās dejas un vizuālās mākslas pārstāvji. Ir notikuši koncerti, izstādes un meistarklases gan Totaldobže Mākslas centrā, gan pilsētvidē – VEF teritorijā un pie "Mēbeļu Nama" Purvciemā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!