Jau nākamnedēļ, 10.aprīlī, sāksies Latvijas Nacionālais kinofestivāls "Lielais Kristaps" (LK). Tā laikā visā valstī tiks izrādītas vairāk nekā 80 festivālam pieteiktās filmas, portālu "Delfi" informē festivāla organizatori.

Jau ziņots, ka Rīgā par LK mājvietu kļūs k/t "Splendid Palace", Rīgas Kino muzejs, kur filmas varēs skatīties visu dienu, Latvijas Okupācijas muzejs, Latvijas Dabas muzejs un Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs. Savukārt aprīlī un maijā LK dosies arī uz vairāk nekā divdesmit pilsētām Latvijā. Biļešu cenas būs sākot no 20 santīmiem un nepārsniegs divus latus.

Festivāla laikā vairākos Latvijas reģionos īpaši plaši tiks izrādīta animācijas filmu programma, vairākās pilsētās demonstrēs arī LK īsfilmu programmu, dokumentālās un spēlfilmas. Bērnu programmā iekļautas tādas filmiņas kā "Zīļuks" - iemīļotais stāsts par zīļu puiku, kurš grib iepazīt pasauli, kā arī drosmīgā filmiņa "Kā Brālītis Trusītis uzvarēja Lauvu", "Es gribu redzēt rūķīšus", "Tīģeris", "Kā Lupatiņi mazgājas", "Burvīga diena", "Korrida" un "Joka pēc alfabēts".

Ar šīm un citām animācijas filmām LK dosies uz Ikšķili (8. aprīlis), Ventspili un Jēkabpili (10. aprīlis), Aloju, Pļavmuižu un Olaini (11. aprīlis), Suntažiem (12. aprīlis), Tīnūžiem (13. aprīlis), Daugavpili (12. līdz 15. aprīlis), Siguldu (9., 13. un 15. aprīlis), Tukumu (14. aprīlis), Saulkrastiem (15. aprīlis), Jelgavu (maijā), Lubānu (aprīlī), Malienu (17. aprīlis), Viesīti (24. aprīlis), Inčukalnu (28. aprīlis), Cēsīm (13. maijs), Jumpravu (19. maijs) un Irlavu (maijā).

Īsfilmu programmā iekļautas tādas filmas kā "Logs" – mistiskais trilleris ar skaistiem meliem, "Gūtenmorgens un trešā acs", kurā varonis dodas psihodēliskā ceļojumā, lai atvērtu trešo aci, kā arī Ilzes Kungas melodramatiski ironiskā filma "Gaismas zīmes". Tāpat festivālā izrādīs tādas lieliskas filmas kā "Aiz žoga", "Aptumsums", "Pielaikot" un animācijas filmiņas "Ursus" un "Norīt krupi". Īsfilmas "Lielais Kristaps" vedīs uz Siguldu (9. aprīlis), Daugavpili (12. līdz 15. aprīlis), Jēkabpili (12. aprīlis), Tukumu (13. aprīlis), Saulkrastiem (15. aprīlis), Bausku (17. aprīlis), Tīnūžiem (20. aprīlis), Cēsīm (27. aprīlis) un Jumpravu (19. maijs).

Latvijas reģionos tiks izrādītas arī vairākas spēlfilmas un dokumentālās filmas. Atkārtoti varēs skatīt melni balto stāstu "Kolka Cool", filmu "Amaya", kurā varonis piedzīvo vēl nepieredzētas mīlestības, ilgošanās, prieka un šķiršanās izjūtas, "Seržanta Lapiņa atgriešanās" ar Andri Keišu galvenajā lomā, kā arī "Monsieur Tauriņš" - filmu par omulīgā un apsviedīgā Gunāra Tauriņa piedzīvojumiem Francijā.

Dokumentālo filmu programmas ietvaros izrādīs "Vai viegli...pēc 20 gadiem", kas ir stāsts par leģendārās Jura Podnieka filmas "Vai viegli būt jaunam?" varoņiem pēc 20 gadiem, filmu "Vecmāmiņu koris", "Nākotne ir pagātnes tagadne", "Jaguāra kakts", "Pasaules skaņas", kā arī Ilonas Brūveres dokumentālo filmu "Versija Vera", kas ir rīdzinieces, izcilās krievu tēlnieces Veras Muhinas portrets pēc viņas dienasgrāmatas fragmentiem. Šīs latviešu filmas aprīlī un maijā "Lielais Kristaps" vedīs uz Jēkabpili, Umugru, Viesīti, Cēsīm, Saulkrastiem, Jelgavu, Olaini, Inčukalnu, Jumpravu, Siguldu un Daugavpili.

Plašāka informācija par seansu laiku būs pieejama pilsētu kultūras namos un mājas lapā www.lielaiskristaps.org.

 "Lielo Kristapu" šogad pasniegs jau 25. reizi, un piecās festivāla dienās, no 10. līdz 15. aprīlim, ikviens interesents varēs noskatīties pēdējo divarpus gadu laikā veidotās un pabeigtās Latvijas filmas. Notiks vairāku ilgi gaidītu filmu pirmizrādes. Vienas biļetes cena k/t "Splendid Palace" bērniem, skolēniem, studentiem un pensionāriem ir 1.50 lati, pieaugušajiem – 2 lati. Pārējās festivāla norises vietās cenas būs sākot no 0.20 lati un nepārsniegs vienu latu; vairākas vietās ieeja būs bezmaksas vai pret ziedojumiem. Festivāla noslēguma ceremoniju 14. aprīlī translēs tiešraidē LTV 1.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!