Rīgā no 10. līdz 15. aprīlim norisināsies nacionālais kinofestivāls "Lielais Kristaps", tā programmā iekļauta arī virkne pašmāju animācijas filmas bērniem, kas piedāvās ceļojumus visu vecumu jaunatklājējiem.


"Pak, pak, pak! Kas tur tik baisi pakšķina aiz durvīm? Tas noteikti ir vannas istabas briesmonis!", tā spriež mazie Lupatiņi režisora Edmunda Jansona jaunākajā animācijas filmiņā "Kā Lupatiņi mazgājās". Labi, ka blakus ir lielais, gudrais Kaķis, kas pastāsta, ka nav no kā baidīties. Tā Lupatiņi iepazīstas ar Ūdentiņu un sacer jautru plunčāšanās dziesmiņu. Edmunda Jansona unikālais rokraksts ir viegli atpazīstams. Viņš atdzīvinājis Baltās grāmatas tēlus filmiņā "Baltā", radījis mazliet baiso "Šķērgriezi", izpelnījās publikas mīlestību ar unikālo dokumentālo animācijas filmu "Čiža acīm" un filmā "Pavasaris Vārnu ielā" piedāvāja muzikālu versiju par notikumiem Vārnu ielas republikā. Šoreiz Edmunds ķēries pie šķērēm un no auduma atgriezumiem, podziņām un diedziņiem izveidojis zinātkāros auduma bērniņus – Zeķīti, Cimdiņu, Spilventiņu un Lakatiņu, kas ciklā par Lupatiņu piedzīvojumiem palīdzēs pirmsskolas vecuma bērniem iepazīt pasauli.

Mazliet lielāki bērni jau ar prieku varēs sekot Zīļuka piedzīvojumiem plašajā pļavā. Režisores Daces Rīdūzes amizantie vaboļu un citu meža iemītnieku tēli, kurus iepazinām filmiņās "Jāņtārpiņš" un "Skudrulauva" jau kļuvuši par studijas "Animācijas Brigāde" zīmi gandrīz tikpat lielā mērā kā Avārijas brigādes apaļvaidži. Daces Rīdūzes jaunākā filma "Zīļuks" veidota pēc Margaritas Stārastes pasakas motīviem. Zīļu vīriņš nozaudējas pļavā, satiek skudras, kas viņam iemāca staigāt, sabīstas no kamenes, un visbeidzot nokļūst Stiebru ciemā, kur sadraudzējas ar visdažādākajiem kukaiņiem un palīdz viņiem, kad sākas barga krusa.

Savukārt pašu Avārijas brigādi varēsiet sastapt veselās divās filmās, kuru režisors ir Jānis Cimermanis. Filmā "Tīģeris" trīs brašie vīri palīdzēs tīģerēnam un viņa mammai aizbēgt no nejaukā cirkus īpašnieka, bet filmā "Korrida" pirmo reizi savā karjerā dosies ārpus Latvijas – uz Spānijas galvaspilsētu Madridi, lai glābtu kādu nelaimīgu toreadoru no nikna buļļa. Filma ir tikko atgriezusies no Berlīnes kinofestivāla, kur piedalījās bērnu konkursa programmā, un "Lielajā Kristapā" piedzīvos Latvijas pirmizrādi. Ar "Korridu" studija "Animācijas Brigāde" nolēmuši uzsākt jaunu ciklu, kurā Sīlinks, Bembelāts un Poterīks savā jaunajā dzeltenajā lidmašīnā apceļos Eiropu, palīdzot ķezā iekļuvušajiem. Filmas veidotāji atklāj, ka nākamais brigādes ceļojums būs uz Zviedriju.

Pēc amerikāņu pasakas veidotā "Kā brālītis Trusītis uzvarēja lauvu" (režisore Roze Stiebra) ir filmu studijas "Dauka" pēdējā filma. 2010. gadā studija paziņoja par slēgšanu, bez valsts atbalsta nespējot vairs uzturēt 40 gadus pastāvējušo studiju. Tomēr drūmumu nevar nojaust stāstā par brālīti Trusīti, kurš atrod izeju arī šķietamā bezizejas situācijā. Veidota karikatūristiskā stilā (māksliniece Inga Actiņa), tā turpina studijas pēdējo gadu stilistiskos eksperimentus.

Ar suņumeiteni Loti, šķiet, vairs nav jāiepazīstina neviens. Vienīgā pilnmetrāžas animācijas filma, kas pēdējos gados tapusi Latvijā - "Lote un Mēnessakmens noslēpums" – ir turpinājums filmai "Lote no Izgudrotāju ciema". Abu divu režisori ir igauņi Heiki Ernits un Janno Poldma un filma tapušas studijai "Rija" sadarbojoties ar studiju "Esti Joonisfilm". Lote šoreiz dodas pasaulē, kur gaida ne mazums brīnumu – džungļi, kas ietilpst istabā, lietus labirints, pingvīnu sala, kurā priekšmeti lido pa gaisu un pankūku makšķerēšana jūrā. Piedzīvojumi virknējas cits aiz cita neatslābstošā tempā, tomēr starp tām atrodas vieta epizodēm, kas apliecina draudzības, uzticība un paļāvības vērtību, ka arī tik poētiskā līdzība par zvaigznēm kā attāliem ugunskuriem, ap kuriem pulcējas noguruši ceļinieki. Filmas muzikālajā noformējumā "Prāta vētras" dziesmas apvienojas ar igauņu eksperimentālās mūzikas klasiķa Svena Grīnberga melodijām, to droši vien īpaši spēs novērtēt vecāki-melomāni.

Ārpus konkursa programmas skatieties Nila Skapāna plastilīna animācijas tehnikā veidotās filma "Burvīga diena", "Es gribu redzēt rūķīšus" un "Porcelāns?!", un studijā "Rija" tapušo "Joka pēc alfabēts", ko veidojis režisors Reinis Kalnaellis.

Nominācija Labākā animācijas filma:

"Kā Brālītis Trusītis uzvarēja Lauvu" (rež. Roze Stiebra, produc. A. Bērziņš, studija "Dauka")

"Korrida" (rež. Jānis Cimermanis, produc. M. Putniņš, studija "Animācijas Brigāde")

"Lote un Mēness akmens noslēpums" (rež. Heiki Ernits, Janno Poldma, produc. V. Kalnaellis, R. Sildos, K. Tamms, studijas "Rija", "Eesti Joonisfilm")

"Norīt krupi" (rež. Jurģis Krāsons, produc. V.Kalnaellis, studija "Rija",)

"Tārpiņš" (rež. Nils Skapāns, produc. N.Skapāns, A.Cilinska, Jura Podnieka studija)

Filmu programma un "Lielā Kristapa" visu nomināciju saraksts atrodams festivāla mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!