Nākamnedēļ, no 10. līdz 15. aprīlim, notiks Latvijas Nacionālais kino festivāls "Lielais Kristaps" (LK), kurā tiks demonstrēta arī īpaša animācijas filmu programma ar 17 filmām gan maziem skatītājiem, gan arī pieaugušajiem.

Kinofestivāla 'Lielais Kristaps' seansu programma.

Latvijas pirmizrādi piedzīvos iemīļotās "Animācijas brigādes" stāsts "Korrida", kas šogad bija iekļauts prestižā Berlīnes kinofestivāla programmā, kā arī ir nominēts LK kategorijā "Labākā animācijas filma". Festivālā ar fantāzijas pilno filmu "Skatu meklētāju" debitēs Pēteris Noviks un kā režisors debitēs Reinis Pētersons ar "Ursus", abas no kurām nominētas kategorijā "Labākā debijas filma".

Biļetes uz konkursa filmām var iegādāties k/t "Splendid Palace kasēs un mājas lapā www.splendidpalace.lv. Savukārt uz pārējām animācijas filmām biļetes varēs nopirkt seansa dienā attiecīgā seansa norises vietā – Latvijas Dabas muzejā, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā un arī vairākās pilsētās Latvijā.

Festivāla programmā iekļautas divas animācijas filmas pieaugušiem skatītājiem – režisores Aijas Bley "Sieviete un vējš", kas ir stāsts par Viņu – jaunu, skaistu, ar šķelmīgi zaļām acīm, kas meklē izdevību, kā izlauzties no ikdienas rutīnas. Viņa dodas ceļā, un tur piedzīvotais sievieti ierauj kaisles virpulī.

Savukārt Jurģa Krāsona "Norīt Krupi" – animācijas filma, kas ieguvusi augstāko apbalvojumu vairākos starptautiskos festivālos un izrādīta arī ietekmīgajā Kannu kinofestivālā – ir stāsts par kādā mazpilsētā dzīvojošiem apaļiem intelektuāļiem un kantainiem praktiķiem. Pirmie ir veiksmīgi un viņu veiksmes pamatā ir spēja norīt krupi, savukārt kantainie ir pragmatiski reālisti – labu atdara ar labu, ļaunu ar ļaunu un nekādus krupjus nerij. Tas viss turpinās, līdz kādu dienu viens kantainais nejauši uzzina, ka apaļie rij krupjus...

"Lielajā Kristapā" izrādīs arī katra bērnības elku "Zīļuku", Animācijas Brigādes stāstu "Tīģeris", filmu "Tārpiņš", kas līdz ar animācijas filmiņām "Kā Brālītis Trusītis uzvarēja Lauvu", "Korrida", "Lote un Mēness akmens noslēpums" un "Norīt krupi" nominēta kategorijā "Labākā animācijas filma". Brīnišķīgs būs arī Nila Skapāna stāsts par kādu neredzīgu meitenīti "Es gribu redzēt rūķīšus" un citas filmas.

 "Lielo Kristapu" šogad pasniegs jau 25. reizi, un piecās festivāla dienās, no 10. līdz 15. aprīlim, ikviens interesents varēs noskatīties pēdējo divarpus gadu laikā veidotās un pabeigtās Latvijas filmas. Notiks vairāku ilgi gaidītu filmu pirmizrādes. Vienas biļetes cena k/t "Splendid Palace" bērniem, skolēniem, studentiem un pensionāriem ir 1.50 lati, pieaugušajiem – 2 lati. Pārējās festivāla norises vietās cenas būs sākot no 0.20 lati un nepārsniegs vienu latu; vairākas vietās ieeja būs bezmaksas vai pret ziedojumiem. Festivāla noslēguma ceremoniju 14. aprīlī translēs tiešraidē LTV 1.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!