Lielajai Mūzikas balvai 2011 nominācijā Gada uzvedums izvirzīta Džoakīno Rosīni opera "Seviljas bārddzinis" Latvijas Nacionālajā operā (producents – Latvijas Nacionālā opera).


Režisora Aika Karapetjana debija darbs operas žanrā ne tikai uzspridzināja LNO ieņēmumu rādītājus, kļūstot par apmeklētāko aizvadītā gada izrādi, bet arī atnes veidotāju komandai virkni balvu Latvijā: "Seviljas bārdzinis" skatītāju balsojumā ieguva Latvijas Gāzes Gada balvu operai kā labākais 2010.2011. gada sezonas iestudējums. Kristīne Pasternaka par veikumu Seviljas bārddzinī saņēma Spēlmaņu nakts balvu kā 2010./2011. gada sezonas labākā tērpu māksliniece, bet režisors Aiks Karapetjans bija izvirzīts "Spēlmaņu nakts" balvai kategorijā Sasniegums muzikālajā izrādē. "Seviljas bārdzinis" skatītāju balsojumā kļuvis arī par LTV1 raidījuma "100 g kultūras" Gada balvas "Kilograms kultūras" pirmā ceturkšņa uzvarētāju nominācijā teātris.

Iestudējuma režisors Aiks Karapetjans: "Mani interesē spilgti kontrasti un pretrunas, tāpēc kā fonu Bomaršē sadzīviskās komēdijas notikumiem izvēlējos vienu no brutālākajiem vēsturiskajiem notikumiem - Lielo Franču revolūciju. Ne velti Bomaršē luga bija viens no pirmajiem tā laika darbiem, kas asi kritizēja aristokrātiju, un tāpēc tiek uzskatīts par iedvesmas avotu Franču Revolūcijas idejas nesējiem (vairākās valstīs šī luga bija aizliegta). Aristokrātijas spožums un posts tiek atveidots absurdi komiskā gaismā. Melnais humors ļauj ietonēt melodrāmu daudz tumšākos toņos."

"Debija operas žanrā ir veiksmīga, jo izdevies parādīt labi zināmo operu jaunā kontekstā. Darbības konstruēšana uz Lielās Franču Revolūcijas fona ir lielisks paņēmiens, kā nezaudēt saikni ar Bomaršē lugas tapšanas laikmetu, vienlaikus neaizmirstot tā vidi un estētiku izmantot kā dekoratīvu elementu vizuāli un sižetisku padziļinājumu saturiski.

Šajā versijā visnotaļ banāla sadzīves komēdija iegūst intelektuālu, teju vai episku piesitienu izcilā gogoliskas ironijas mērcē, skatītajam ļaujot vizuāli priecāties par 18.gadsimta nogales estētiku un baudīt mazliet melna humora valdzinājumu," par iestudējumu raksta kritiķe Lauma Mellēna Neatkarīgajā Rīta avīzē.

Diriģents: Modests Pitrens, Andris Veismanis
Režisors: Aiks Karapetjans
Scenogrāfe: Ieva Kauliņa
Kostīmu māksliniece: Kristīne Pasternaka

Noklausies Latvijas Radio programmas "Klasika" raidījumus par Lielās Mūzikas balvas 2011 nominantiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!